Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Štajerski rogisti znova zlati

Že od nastanka se KUD Štajerski rogisti udeležujejo mednarodnih tekmovanj rogistov. Tudi v tujini prepoznavajo njihovo kakovost, saj se praviloma domov vračajo z najvišjimi odličji. Tudi to poletje so se izjemno izkazali in se iz avstrijskega Salzburga vrnili z zlatim rogom.
Štajerski rogisti so si namreč tudi za letos zadali uspešno udeležbo na mednarodnem tekmovanju. Vodja rogistov, Jan Kovač: »Zavedali pa smo se, da je pred nami težka naloga, saj člani pripadajo vsem generacijam, veliko pa je tudi podmladka. Naša starostna struktura je zelo pestra, saj lahko prisluhnete zvokom rogov v izvedbi od 13-letnika pa vse do izkušenega 86-letnega častnega predsednika.« To tekmovanje je bilo tako velik izziv za vse, še posebej pa za pet najmlajših članov, ki se morda niti niso zavedali, kaj pomeni igrati na tekmovanju tako visokega ranga. Tovrstnih tekmovanj se namreč udeležujejo vrhunske skupine rogistov, ki imajo v svojih vrstah veliko profesionalnih glasbenikov in filharmonikov.

 

Na tekmovanju konec maja v Avstriji, in sicer v Werfenwengu (Salzburg) je sodelovalo 89 skupin rogistov. Od tega je 30 skupin igralo skladbe v Es-izvedbi, torej na velikih lovskih rogovih, preostalih 59 pa v B-izvedbi. Naši rogisti so odigrali tri skladbe v Es-izvedbi. Strokovna komisija jim je dodelila odlične ocene, ki so jih popeljale v sam evropski vrh. Priigrali so si 6. mesto in prejeli zlato odličje, kar štejejo kot svojo najboljšo uvrstitev. Jan Kovač: »Ponosni smo, da smo s svojim nastopom uspeli v hudi konkurenci izvrstnih glasbenikov. Za ta uspeh smo prav vsi člani društva morali vložiti veliko truda in časa. Veliko je bilo usklajevanj, organizacije in ogromno stranskih dejavnikov, ki prav tako vplivajo na končni rezultat. Zavedamo se, da nam brez sodelovanja vseh bližnjih in seveda tudi staršev najmlajših ne bi uspelo. Hvala vsem, ki verjamete v nas in nas podpirate.«

 

Uspeh Štajerskih rogistov gotovo prispeva tudi k promociji Slovenije, občine Vojnik in krajevne skupnosti Nova Cerkev, od koder izhajajo. Zato so si člani zelo prizadevali, da so v Avstriji pustili najlepši vtis, z zavestjo, da na srečanju evropskih narodov predstavljajo svojo domovino. Ob tem Jan Kovač dodaja: »Izkušnje, resnost in umirjenost starejših ter zagnanost in mladostna razigranost mlajših – to je odlična kombinacija. V tej smeri bomo delovali tudi vnaprej, z zavedanjem, da je treba uporabiti veliko energije, predvsem pa ljubezni do glasbe, ki pa je tako ali tako naša skupna iztočnica.«

 

Da bi jim le mladostni polet in preudarnost zrelejših ne bi nikoli presahnila ter da bi njihova glasba še naprej božala čute poslušalcev na številnih dogodkih v domači občini in na tekmovanjih. Gotovo jih kmalu ujamete na kakšnem presunljivem nastopu. Vnovič pa se bodo za zveneča priznanja potegovali že v sredini oktobra v češkem Marienmadu.

 

 Ana-Marija Bosak

Oglejte si tudi