Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Počastitev dneva upora

V četrtek, 25. aprila 2013, je v Zdraviliškem domu na Dobrni potekala proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Organizirali sta jo občini Vojnik in Dobrna v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Vojnik – Dobrna.
Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, ki je skozi dve anekdoti izpostavil značilnosti našega naroda. Nek tuj politik mu je med njunim pogovorom o slovenskem narodu povedal, da v Evropi ne pozna bolj pesimističnega naroda kot smo mi. V svojem nagovoru je izpostavil, kako nas vidijo drugi kot zelo v redu posameznike, ki znajo delati, so ustvarjalni, vendar ne znajo delovati skupaj.

Vendar je slavnostni govornik dejal, da se s tem ne strinja: »… kajti, če bi bili res takšni kot narod, se ne bi v neizmerno težkih časih, ko ni bilo dosti upanja, uprli proti številčno močnejšemu sovražniku. Mi smo se takrat v težkih časih kot narod uprli, ko ni bilo dosti upanja, da zmagamo. Pa nismo bili pesimistični. Takrat smo se uprli in delovali kot enota. Bili smo kot majhen narod v skupini zmagovalcev.

 

Torej tisti, ki mislijo, da smo pesimistični in da ne znamo delovati kot celota, se motijo. Znamo sodelovati in se boriti, ne pustimo se postaviti v položaj sužnjev. Pomembno je, da vemo, kaj narediti, in ne dovolimo tistim , ki skušajo Slovenijo zopet spraviti na kolena na takšen način, da si pridobijo naše premoženje.

 

Kriza, v kateri se nahajamo, ni ne prva in ne zadnja, v kateri smo se znašli. Pomembno je, da smo nanjo pripravljeni in da vemo, kaj narediti.

 

Spomniti se moramo , da smo nekoč znali delovati skupaj, enotno, ni nas bilo strah. Ni bilo pesimizma in na koncu smo zmagali. Želim si, da bi bilo to zavedanje, da smo kot narod lahko zmagovalci, v nas tudi danes in jutri. Želim si, da v svojih srcih praznujete velik dogodek, ko se je majhen narod uprl zelo močnemu okupatorju.«

 

Kulturni program je oblikovalo osem pevskih zborov občin Vojnik in Dobrna, flavtistka Mihaela Podjavoršek in citrarka Marina Hrovat, ki so v svoj program vpletli pesmi, ki opevajo lepote naše domovine in pesmi upora. Program je povezovala Andreja Petrovič.

Ob zaključku programa se je vsem organizatorjem, ministru in nastopajočim zahvalil župan občine Vojnik Benedikt Podergajs, ki je poudaril pomembnost sozvočja bivanja, ki so ga s svojimi nastopi udejanjili oblikovalci programa in bi ga naj vsi vedno znova uresničevali v vsakdanjem življenju. Župan je zaključil z mislijo: »Naj vas v teh dneh, tako ob 27. aprilu in ob 1. maju spremlja sozvočje bivanja.«

 

                                                                                                                        Lidija Eler Jazbinšek

 

Oglejte si tudi