Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Oratorij "Blaženi Anton Martin Slomšek" v Vojniku

Oratorij skladatelja Jožeta Trošta o škofu Slomšku za dva solista, mešani zbor in simfonični orkester je v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku v nedeljo, 18. septembra 2016, doživel že svojo 14. ponovitev.
Dobro uro trajajoče glasbeno delo enega najplodovitejših skladateljev cerkvene glasbe v Sloveniji, skladatelja in duhovnika Jožeta Trošta, napisano za dva pevska solista, mešani pevski zbor in simfonični orkester z orglami, je posvečeno glavnemu zavetniku celjske škofije, blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku, rojenemu na Slomu pri Ponikvi. Po krstni izvedbi 16. septembra 2001 je oratorij doživel že 13 ponovitev, kar je za slovensko sodobno in tako obsežno delo nemajhen uspeh. Za zasedbo, ki je izvedla tudi koncert v Vojniku, je bila to druga ponovitev.

 

Cerkveni glasbenik Matej Podstenšek je v predstavitvi dela zapisal tudi naslednje: »Oratorij je sestavljen iz sedmih delov. Prvi in sedmi del predvsem opevata Slomška kot slovenskega svetnika, v drugih delih pa je predstavljena Slomškova življenjska pot. V oratorij so vključene znane Slomškove pesmi Preljubo veselje, Glejte, že sonce zahaja in V nebesih sem doma. Zato je neki kritik po izvedbi dela v Štandrežu pri Gorici spomladi 2002 zapisal, da gre za ljudski oratorij. V tretjem delu, v katerem solista prepevata o Slomškovem delu duhovnika, učitelja in ljubitelja slovenske besede, se vedno znova oglaša zbor z znanim Slomškovim rekom Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do vse narodne omike in do večne rešitve. Kljub zahtevnosti, ki jo predstavlja ljubiteljskim pevcem, gre za delo, ki ga poslušalec, zaradi uporabljenih napevov in besedil Slomškovih pesmi, doživlja kot nekaj poznanega, tako da se lahko vživi v glasbeno delo brez težav.«

 

Mogočno zasedbo približno 200-ih glasbenikov so sestavljali: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt (solistka mariborske opere in dobra znanka slovenskih odrov), baritonist Primož Krt (občasni član zbora ljubljanske opere), zasedba 150-ih članov petih mešanih pevskih zborov, ki vsi prihajajo iz krajev oz. ustanov, povezanih z delovanjem škofa Slomška: Cerkveni mešani pevski zbor Ponikva (zborovodkinja Anja Zdolšek), Mešani cerkveni pevski zbor sv. Lenarta iz Nove Cerkve (zborovodkinja Darinka Stagoj), Opatijsko-stolni zbor Celje (zborovodja Matej Prepadnik), Mešani cerkveni pevski zbor sv. Jerneja Vojnik (zborovodja Tomaž Marčič), Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju (zborovodja Tomaž Marčič) in Simfonični orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom dirigenta Matjaža Brežnika.

 

Tomaž Marčič
Foto: Edi Fidler

 

 

 

 

Oglejte si tudi