Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Ogled gledališke predstave v Pliberku

V Pliberku smo si 2. oktobra 2013 ogledali gledališko predstavo Mitje Šipka Med zakonom in vestjo v režiji Jožka Hudla in izvedbi domače igralske skupine »Oder 73«.

KUD France Prešeren Vojnik in Slovensko prosvetno društvo Pliberk ohranjata stike že vrsto let. Povezava se je vzpostavila preko borčevske organizacije in g. Jurija Bojanoviča, sedaj pa to sodelovanje ohranja in nadaljuje občina Vojnik, KUD FP Vojnik in ZZB za vrednote NOB Slovenije – Vojnik. Predstavo smo si v oktobru ogledali Andreja Stopar, predsednica ZZB za vrednote NOB Slovenije – Vojnik, Tomo Gorenšek, predsednik KUD FP Vojnik, in Uroš Krivec, predsednik Dramske sekcije KUD FP Vojnik.

Dogajanje je postavljeno v čas po drugi svetovni vojni in pripoveduje o takratnem razumevanju malih ljudi, ki jih aktualna oblast ni hotela oziroma ni mogla vključiti v tako imenovano demokratično prenovo družbe. Lokalni posestniki so na tak ali drugačen način krmarili med vojskami, da so zaščitili svojo zemljo ter kmetije, ki pa so te vojske tudi hranili, ko so se valile čez to ozemlje. Težava je nastala v družinah, kjer so se otroci odločili za različne opcije. Oče Rečnik se mora na primer odločiti, ali bo izdal sina, katerega so regrutirali v SS enote, čeprav ta sploh ne ve, kaj je to. Okupatorji so mu ob rekrutaciji obljubili motor, uporabili pa so ga, da jih je vodil na javko, ki je bila že prej izdana. Po končani vojni se vrne domov, da bi ga oče skril. Da pa je družinska tragedija še hujša, je mlajši sin Rečnikovih oficir OZNE.

K težavam in zapletu pa pripomore tudi Klerikalna fašistična organizacija, za katero se tisti, ki so novačili ljudi za prehod meje, izkažejo v sojenju proti očetu Rečniku kot obtožilne priče. Rečnik je hotel le rešiti sina, ki se je v določenem trenutku napačno odločil, saj si tudi rok ni umazal, privlačil ga je le obljubljeni motor. Tragično pa je to, da ga je pri poskusu prehoda meje ustrelil brat, oficir OZNE. Oče Rečnik na sojenju prizna krivdo, ne strinja pa se, da ne bi smel zaščititi svojega otroka.

Dramo je g. Mitja Šipek napisal po resničnih dogodklh pred 30 leti z opozorilom ki pa je primerno morda tudi za današnji čas: OSTANIMO LJUDJE V SREČI IN NESREČI.

 Predstava nas je navdušila. Naše prijatelje smo povabili, da nastopijo tudi na našem odru v Vojniku. Predvidevamo, da jih bomo lahko videli v aprilu 2014.

 

Tomo Gorenšek,

predsednik KUD F. Prešern Vojnik

Oglejte si tudi