Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Nastop v mariborski stolnici

Pevci Mešanega cerkvenega zbora svetega Lenarta Nova Cerkev smo bili počaščeni, ko smo dobili vabilo, da bi peli pri slovesnosti umestitve gospoda nadškofa mag. Alojzija Cvikla. Sprva je bilo načrtovano, da bi peli skupaj z mariborskim cerkvenim zborom in orkestrom, nazadnje pa smo sprejeli vso odgovornost nase.

Z veliko vnemo in navdušenjem se je petinpetdesetčlanski zbor skupaj z zborovodkinjo Darinko Stagoj in orglavko Natalijo Podgoršek lotil odgovorne naloge. Redno smo hodili na vaje in se učili programa, ki je bil pripravljen po želji gospoda nadškofa in mariborskega stolnega župnika. Želela sta ga približati vernikom, ki so spremljali obred, zato so bile vključene tudi ljudske pesmi. Pevci smo ponosni na svoje številne soliste, med njimi tudi na Primoža Hladnika, ki je s svojim lepim glasom odpel solo vložke pri maši.

V nedeljo, 26. aprila 2015, smo se z avtobusom odpeljali v Maribor. Najprej smo imeli vaje v stolni cerkvi. Za pomoč pri registraciji orgel se je ponudil mariborski orglar Tadej Bombek, kar je bilo Nataliji v veliko olajšanje. Počaščeni smo bili s kosilom, sledile pa so še tonske vaje z RTV Slovenija.

Ob 15. uri se je začelo slavje. Zadonela je pesem, ki je prišla od srca, Bogu in gospodu nadškofu v čast. Besedila pesmi so bila zbrana v knjižici, ki jo je prejel vsak vernik. Bilo je veličastno, ko smo peli vsi skupaj, tako duhovniki kot verniki in pevci. Čutila se je neka pozitivna energija in povezanost vseh, ki smo bili prisotni v stolnici.

Po slovesnosti smo se skupaj z gospodom nadškofom fotografirali pri grobu blaženega Antona Martina Slomška. Z veseljem smo zapeli še nekaj pesmi. Potem smo odšli pred stolnico, kjer so pripravili obilo dobrot. Veseli smo, da smo sokrajana pospremili k tej pomembni in težki nalogi. Pri maši so ga spremljali: gospod dekan Alojz Vicman, bogoslovec Gregor Majcen, njegovi najožji sorodniki in gospod župan Branko Petre; z avtobusom so se pripeljali tudi sokrajani, zunaj pa ga je pričakala pihalna godba iz Nove Cerkve.

Polni vtisov smo s pesmijo zapustili Maribor, s predstavnikom mariborskih cerkvenih pevcev pa smo si zaželeli, da bi se še kdaj srečali in skupaj zapeli.

                                                                  

Jožica Žibret

 

Oglejte si tudi