Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Na romanju po Češki ponosno odmevala slovenska pesem

250 romarjev iz celjske škofije se je od 4. do 6. julija 2013 pod duhovnim vodstvom škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška in dvajsetimi drugimi duhovniki podalo na tridnevno romanje na Češko. Romanje in slovesni dogodek v Velehradu je pevsko obogatila Vokalna skupina In spiritu iz Vojnika.
Osrednji dogodek romanja je bila slovesna romarska maša v počastitev 1150. obletnice prihoda Cirila in Metoda na Moravsko. Maša je potekala v Velehradu, največjem in najpomembnejšem božjepotnem središču Moravske, ki je bil sedež slovanskih apostolov sv. bratov Cirila in Metoda. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi se slovesnega dogodka, ki ga je vodil papežev legat kardinal Josip Bozanić, udeležilo preko štirideset tisoč ljudi. Pred pričetkom romarske maše so se predstavili glasbeniki šestnajstih držav udeleženk, kot predstavnik Slovenije je ponosno zapel vojniški In spiritu. Prvi dan romanja je sv. mašo v katedrali sv. Venčeslava v Olomucu vodil celjski škof Lipovšek. Po obredu v katedrali, kjer je deloval tudi slovenski renesančni skladatelj Jakob Gallus, je sledil sprehod skozi Olomuc, ta dan pa so si ogledali še Brno.

 

»O tem romanju lahko govorimo kot o romanju v presežkih. Če je bila slovesnost v Velehradu kulturni in bogoslužni presežek, je bil umetniški presežek slovesnost v katedrali sv. Vida v Pragi. Pogled s kora ob mogočnem zvenu orgel, mistična barvitost kot prebujanje sončnih žarkov skozi steklene površine, predvsem pa prostorska razsežnost in veličastnost … To je nekaj nevsakdanjega, posebnega, po svoje edinstvenega. To je občutek neizmernega zadovoljstva, ponosa, sprva nezavedno, ob mravljincih po telesu pa kaj kmalu zavedno,« so ob prihodu domov doživeto opisali fantje mlade vokalne zasedbe.

 

Svete maše v katedrali na Hradčanih, ki jo je ob somaševanju murskosoboškega škofa Petra Štumpfa in več kot 20 duhovnikov vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, so se udeležili tudi predstavniki Mestne občine Celje na čelu s pooblaščencem župana in direktorjem Pokrajinskega muzeja Stanetom Rozmanom ter Turističnega društva Celje. Slavnostnega dogodka se je udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije na Češkem mag. Smiljana Knez. Na ta dan, 6. julija, so namreč kot plod skupnega sodelovanja institucionalnih in prostovoljnih organizacij blagoslovili in s kratkim kulturnim programom odkrili spominsko obeležje trikratni kraljici Barbari Celjski, hčeri grofa Hermana II. Znamenita Celjanka je bila vplivna in pomembna osebnost takratnega srednjeevropskega prostora, ki je svoje večno počivališče dobila v hradčanski katedrali med velikimi imeni češke zgodovine. Njeno ime je vgrajeno v tleh ob oltarju Andrejeve kapele.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Miha Herman

Oglejte si tudi