Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Mednarodna poletna slikarska šola v Novi Cerkvi

Končalo se je šolsko leto, pričele so se že počitnice in dopusti, pa vendar se v Krajevni skupnosti Nova Cerkev tudi v tem času dogaja toliko zanimivih dogodkov in prireditev, da je včasih kljub najboljšim namenom organizatorjev že kar težko uskladiti termine. Še dobro, da vsi dejavniki – ne glede na to, ali gre za civilno, upravno ali cerkveno sfero, delujejo sporazumno v skupno dobro.
Ena takšnih javnih aktivnosti, ki se je na pobudo pisca tega prispevka v času od 17. junija do 2. julija 2012 odvijala pri Sorževem mlinu v Polžah, je bila prva mednarodna poletna slikarska šola za mlade.

Glavni organizatorki te šole sta bili: turška akademska slikarka in častna konzulka Slovenije v Turčiji Mizyal Karabiber Nacroglu in gospa Boža Majcen, prav tako slikarka, doma iz Hoč pri Mariboru. Gospo Mizyal, preprosto, dinamično in vsestransko aktivno častilko Slovenije, pozna že kar nekaj naših krajanov, saj sem prihaja že šesto leto.

Šole se je  v dveh zaporednih enotedenskih delavnicah udeležilo 23 mladih iz Turčije (z nekaj odraslimi spremljevalci) ter približno 20 otrok iz šol naše občine, sodelovali pa so  tudi mladi iz osnovne šole Makole.

Po prvotnem programu naj bi se šole udeležili tudi otroci iz več držav Evrope in Azije, vendar je splošna svetovna gospodarska kriza mnogim to preprečila.

Udeleženci slikarske šole so se več dni ob vodenju mentorjev iz Turčije in Slovenije seznanjali z različnimi slikarskimi tematikami ter ustvarili nekaj pravih malih umetnin.

Udeleženci iz tujine pa so spoznavali tudi lepote drugih krajev in večjih mest po naši domovini; ob tem so si na izletih napravili skice zanimivih motivov, ki so jih kasneje na trati ob okolici mlina prenašali na risalni papir ali slikarsko platno.

Likovne stvaritve so bile v dveh delih razstavljene v večnamenski dvorani v Novi Cerkvi; uradno odprtje, ki ga je obakrat obogatil prisrčen kulturni program POŠ Nova Cerkev z ansamblom Klateži, pa sta opravila turški veleposlanik gospod Berja Kambaj in župan gospod Beno Podergajs oziroma drugič podžupan gospod Branko Petre.

Velja omeniti, da mednarodni natečaj za mlade likovne umetnike v organizaciji gospe Mizyal že vrsto let poteka v njenem rodnem Gaziantepu, na katerem mladi z vsega sveta že dve leti sodelujejo in dosegajo zavidljive uspehe; sodelujejo tudi nekateri nadarjeni otroci POŠ Nova Cerkev. Tudi na ta način se tkejo prijateljske vezi.

Vsem, ki so pri izvedbi slikarske šole in obeh razstav kakorkoli sodelovali, se v imenu organizatorjev iskreno zahvaljujem; posebna zahvala pa gre vodstvu OŠ Vojnik, zlasti gospe Olgi Kovač, ki je z velikim razumevanjem pomagala pri realizaciji teh dogodkov.

Želja organizatorjev te šole pa je, da bi naš kraj tudi v prihodnje gostil mednarodno slikarsko prijateljevanje mladih.

 

Oton Samec

 

Oglejte si tudi