Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Češki umetnik Macas na Frankolovem

Na povabilo in v organizaciji Turistično-kulturnega društva Globoče je v veliki dvorani gostišča Turist na Frankolovem v sredo, 30. septembra 2015, postavil razstavo karikatur češki umetnik Karel Macas iz Litomeric.
Odprtja razstave se je udeležila tudi češka veleposlanica nj. eksc. Vera Zemanova in nepalski častni generalni konzul Aswin Kumar Shrestha s soprogo Petro. Vera Zemanova je na kulturnem programu spregovorila o tradiciji kulturnih odnosov med Češko in Slovenijo, skupina Kitarakon je predstavila nekaj slovenskih in čeških narodnih pesmi, Vladimira Butolen pa je poskrbela, da smo se med sabo dobro sporazumeli.


Po odprtju so si ugledni gostje pred osnovno šolo pogledali kip prof. Antona Bezenška in prisluhnili članici TD Frankolovo Mariji Železnik, ki je predstavila življenje in delo našega velikega rojaka. Ravnateljica Marjana Šoš nas je popeljala po šoli in pokazala zanimivo razstavo Bezenškovih portretov, risb rojstne hiše in vasi Bukovje, ki so izvirno delo učencev osnovne šole A. Bezenška. Na poti s Frankolovega proti Vojniku so si naši gostje pogledali tudi galerijo Piros v Globočah, ki je zaradi bogate zbirke iz življenja in dela češke pisateljice in pravljičarke Božene Nemcove zanimiva predvsem za Čehe. Ob zvokih Joškove bande sta prvič zaplesala cenjena predstavnika Češke in Nepala. Odprtje razstave in dogajanje na OŠ  A. Bezenška in v galeriji Piros je bilo uvod v praznovanje občinskega praznika. Velika zahvala gre gospodu Franciju, lastniku gostilne Turist, ki je odlično pripravil prostor za razstavo, pogostitev ob odprtju razstave in poskrbel za dobro počutje naših prijateljev iz Češke.

 

Jože Žlaus

Foto: Petr Zmek

Oglejte si tudi