Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Kantata »Slovenski božič« Matije Tomca v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku

V župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku se bo v soboto, 27. decembra 2014, ob 18. uri odvil 5. Božični koncert vojniških pevskih zborov in solistov. Po lanski izvedbi Saint-Saënsovega Božičnega oratorija v latinskem jeziku bo v počastitev božičnega praznika letos zazvenela kantata Slovenski božič skladatelja Matije Tomca. V prvem delu večera, pred izvedbo omenjene kantate, se bodo z božičnimi pesmimi predstavili razni solisti in pevske skupine iz Vojnika in okolice.

Matija Tomc se je rodil na božič, 25. decembra 1899, v kraju Kapljišče v Beli krajini. Po osnovni šoli v domačem kraju in Novem mestu in po gimnazijah v Novem mestu ter Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu je leta 1920 vstopil v bogoslovje, kjer je med drugim vodil tudi več pevskih sestavov. V duhovnika je bil posvečen leta 1923. Jeseni leta 1925 je bil imenovan za vzgojitelja v Zavodu sv. Stanislava. Tudi v Šentvidu je prevzel pevski zbor. Škof Jeglič ga je leta 1926 poslal na Dunaj, kjer se je pripravljal na poklic profesorja glasbe na šentviški gimnaziji, ki ga je opravljal do leta 1941, ko so jih pregnali Nemci. Po ukinitvi gimnazije je še eno leto ostal v Ljubljani, potem pa je odšel v Domžale. Orgle je poučeval na glasbenem konservatoriju in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pedagog se je upokojil leta 1948 in nato opravljal dolžnosti župnika v Domžalah. To službo je zvesto opravljal do leta 1973, ko je kot zlatomašnik stopil v pokoj. Natančno je opravljal vse svoje dolžnosti, ob tem pa pridno deloval tudi na glasbenem področju. Umrl je 8. februarja 1986.

 

Njegovo glasbeno delo je zelo raznoliko: od maš, različnih skladb za liturgične potrebe za različne sestave (mešane, moške, ženske zbore) do skladb za otroške zbore. Leta 1947 je napisal opero Krst pri Savici, ki je na premierno koncertno izvedbo čakala 45 let. Od večjih del je napisal še 7 kantat, ki so pretežno cerkvenega značaja. Najpomembnejši sta Križev pot (1942) in Stara pravda (1956). Tomc se je zapisal v spomin slovenskega naroda kot zborovski skladatelj. Od lastnih skladb mu je bila najbližja maša Stopil bom k oltarju, ki je še danes del železnega repertoarja slovenskih cerkvenih zborov. Matija Tomc je bil eden najbolj plodovitih slovenskih skladateljev 20. stoletja, dela komaj katerega skladatelja so doživela toliko izvedb kot njegove skladbe.

 

Vseh njegovih del ni mogoče našteti, je pa treba omeniti kantato Slovenski božič (1938). To je delo, ki ga je mogoče izvajati na odru kot božično igro ali pa v cerkvi kot koncert. Je priredba starih slovenskih božičnih napevov na besedila, ki jih je zbral dr. Niko Kuret, znani slovenski etnolog. Delo je napisano za več pevskih solistov (mdr. Lucija Lenarčič in Miha Lenarčič), za pevsko skupino, ki predstavlja pastirje, za mešani zbor (Cerkveni mešani pevski zbor sv. Jerneja Vojnik) ob spremljavi orgel, ki pridejo do izraza v preprostih medigrah. Kantata Slovenski božič v celoti nazorno in preprosto podaja svetopisemsko pripoved o božičnem času in pomaga poglabljati odnos poslušalcev do sporočilnosti pomenljivega praznika.  

 

Tomaž Marčič

 

Oglejte si tudi