Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Glasba je lahko tudi Irska

Irska - dežela prijaznih ljudi, čudovite pokrajine in predvsem dobre pristne glasbe. Kanček tega vzdušja vam lahko ob kozarcu irskega piva pričarajo tudi člani mlade ljubiteljske glasbene zasedbe D Brincl Bend.

Začetek preigravanja irske glasbe v omenjeni zasedbi sega v leto 2009, ko je bobnar Jure potoval po tej čudoviti deželi in se zagledal v irski boben bodhran, njegovo sestro pa je očarala irska piščalka. Ideja o bendu je bila rojena. K sodelovanju sta povabila violinistko Minco, basistko Simono, kitaristko Vesno, kasneje pa se jim je pridružila še klaviaturistka Marta, ki so se vse z veseljem posvetile do takrat manj poznanim irskim melodijam.

Rodila so se prijateljstva, začelo se je druženje in kmalu so nastali prvi komadi, kot so Irish Washerwoman, Butterfly, Fields of Athenry itd. Že po dveh mesecih je sledil prvi nastop na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Sledili so nastopi, druženja in sodelovanja na irskih večerih, vzdušje pa so občasno popestrili še člani Šole irskega plesa iz Ljubljane (ŠIP).

Leta 2012 so po zelo naporni in s koncerti polni pomladi posneli svoj prvi demo CD z naslovom Razbrinclani, ki je dobro uspel in so ga ljudje lepo sprejeli. Nato so sledile spremembe v zasedbi. Irska piščalka, harmonika in kitara so iskale nove lastnike. Preostali člani so se aktivno lotili iskanja in na kitaro povabili Simono, harmonikašico pa so našli prav v naši občini. Petra Božnik je po krajšem premisleku sprejela povabilo in komadi so v rahlo spremenjeni instrumentalni zasedbi kmalu spet zazveneli v popolni zasedbi. Z veliko veselja in ljubezni do glasbe iz instrumentov izvabljajo irske zvoke in se pridno vsak iz svojega konca vsaj enkrat tedensko dobivajo na vajah v Ljubljani. Kitara, violina, harmonika, irski boben in bas so inštrumenti, ki spremljajo vokale, kadar je potrebno pa glasbeniki posežejo še po banju, irski piščalki ter najrazličnejših tolkalih. 

Vse, ki ste že bili na Irksem ali razmišljate o obisku ali pa ste si zgolj zaželeli slišati malo irskega ritma, vas

D Brincl Bend vabijo, da se jim pridružite na koncertu, ki bo v petek, 23. 8. 2013, v Celju pri Vodnem stolpu. S kakšnim od svojih komadov pa vas bodo razveselili tudi na Nedeljsko grajsko popoldne na gradu Lemberg 1. 9. 2013. 

 

 

Vljudno vabljeni!

 

Petra Božnik

Oglejte si tudi