Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Festival »In spiritu canticum«

Festival »In spiritu canticum« – »V duhu pesmi« – je, kot eden izmed vrhunskih dogodkov vokalne skupine In spiritu, to leto dopolnil 5. obletnico. Potekal je od 24. do 26. februarja 2017 v Vojniku in na Frankolovem.
Letošnji festival so organizatorji podnaslovili »Spomini in hrepenenja«. Glede na to, da je imel In spiritu v svoji sredi visoke glasbene goste osrednje slovenske glasbene ustanove z bogato tradicijo v evropskem merilu, Zbor Slovenske filharmonije – moški sestav, lahko o letošnjem festivalu govorimo o presežkih in izjemnem vokalnem dogodku za občino Vojnik. V akustičnih danostih vojniške cerkve sv. Jerneja so na petkovem koncertu poslušalci lahko prisluhnili delom skladateljev glasbene romantike in znanim skladbam »železnega repertoarja« moških zasedb, ki jih je poustvaril edini nacionalni profesionalni koncertni zbor pod vodstvom Martine Batič.

 

Sobotni revijalni koncert je bil obarvan s pestrim programom večinoma slovenskih skladateljev. Koncert so člani In spirita sooblikovali z uglednimi gosti, ki vsak na poseben način zaznamujejo svoje področje dela: Kvartet Štirje študenti, Oktet Planika in Moška vokalna skupina Aeternum.

V nedeljo je jutranje bogoslužje v cerkvi sv. Jožefa na Frankolovem In spiritu koncertno obarval skupaj s kvartetom trobil in pihal ob orgelski spremljavi. Izvajana so bila sakralna dela različnih stilnih obdobij, ki so popestrila glasbeno podobo bogoslužja. Vse dogodke je spremljalo hvaležno in številčno občinstvo, ki je z iskrenim ploskanjem dalo poseben pečat festivalu.

 

In spiritu je z letošnjimi glasbenimi gosti festivala odprl vrata na stežaj lepim mislim in spominom tistega, kar nosimo globoko v sebi: ljubezen do domovine in materinega jezika.


Omeniti velja še to, da je bil festival uvod k praznovanju okroglega jubileja, 10-letnice vokalne skupine In spiritu. Koncert bo 27. maja 2017 ob 19.30 na prostem ob cerkvi sv. Jerneja, kjer je In spiritu tudi pognal svoje korenine.

 

Tekst: In spiritu

Foto: Veni Ferant

Oglejte si tudi