Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Cvetlični sejem na Frankolovem

Center ponovne uporabe »Več kot 1x« na cvetličnem sejmu na Frankolovem
Turistično društvo Frankolovo je organiziralo že tradicionalni cvetlični sejem. Dogajanje v kraju skušajo popestriti z raznimi prireditvami, ki privabijo goste od blizu in daleč. Vsako leto z organizacijo sejma spodbujajo krajane k skrbi za lepo cvetje in urejenost doma, ki se odraža tudi v odnosu do okolja. 


Na sejmu se je letos predstavil tudi Center ponovne uporabe Vojnik, ki je v sodelovanju z Okoljsko raziskovalnim zavodom prikazal dogodek »brez odpadkov«. S projektom VEČ KOT 1X so namreč prikazali možnosti uporabe odpadkov (nerabnih izdelkov) kot virov. Dokazali so, da ob premišljenem ravnanju ne nastajajo odpadki, ampak surovine. Obiskovalci sejma so tako imeli priložnost spoznati možnosti vnovične uporabe različnih materialov, iz katerih lahko nastanejo lokalno izdelani uporabni izdelki. »Več kot 1x« je zato pomembno sporočilo ob pomladanskem pospravljanju, ko pogosto ne vemo, kam z izdelki, ki so še uporabni, a jih ne potrebujemo več. Center ponovne uporabe Vojnik tovrstne izdelke diagnosticira in usmerja v vnovično uporabo. Iz različnih tekstilnih izdelkov vam izdelajo zanimive kreacije po vaši želji, prav tako lahko dobite vintage izdelke za vas in vaš dom. S sodelovanjem na sejmu so z »Več kot 1x« prikazali številne možnosti ustvarjanja, vse s ciljem, da kot sodobna družba ne ustvarjamo odpadkov, ampak se pridružimo množici mest in krajev, kjer je »varčna trgovina« obvezna ponudba za vse generacije. Izdelki, kot so blazine, zapiralec vrat, predpasniki, vintage oblačila, kratke hlače, modno izdelani kosi oblačil za vse generacije, torbe in torbice ter drugi izdelki so le del ponudbe izdelkov z zeleno ceno in ničnim ekološkim odtisom. Občina Vojnik se je pridružila napredno usmerjenim občinam, saj daje možnost ustvarjanja in omogoča zelena delovna mesta. CPU Vojnik s popravljalnico nudi popravila za izdelke, kot so menjava zadrge, oženje, širjenje, krajšanje, izboljšave kreacij in re-design, kar vse pripomore k ustvarjanju manj odpadkov in varčevanju, ki je v prid ljudi in okolja.

Predsednica Turističnega društva Frankolovo Irma Blazinšek je v nagovoru poudarila, da se vse več razstavljalcev pojavlja na teh že tradicionalnih srečanjih in da je ponudba cvetja vse večja. Vsako gospodinjstvo je prejelo tudi eno lončnico, posebej pa so obdarili nosilce družbenega življenja v KS Frankolovo. 

Nastopajoči so popestrili nedeljsko popoldne z igranjem, petjem in plesom. 

 

Jure Vovk

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi