Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Bronasti vojniški grb za »Vrajevo peč«

Utemeljitev na podelitvi: Bronasti grb prejme Etno glasbena skupina »Vrajeva peč« iz Socke za tridesetletno delovanje na področju ohranjanja etno glasbe, kulturno udejstvovanje v kraju in širšem območju ter za sodelovanje z občino.
Od podelitev priznanj ob praznovanju občinskega praznika je preteklo že nekaj časa. Pa je vseeno potrebno predstaviti  etno skupino »Vrajeva peč« iz Socke. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je ocenila, da je njihova prisotnost na širšem kulturnem prostoru pustila v vseh letih delovanja vidno sled. Trideset let delovanja skupine je lepo obdobje, polno spominov, ki jih je za nas podoživljala gospa Ivanka Koprivnik. Njeni spomini so urejeni, polni dogodivščin z vaj in nastopov. Kljub dolgim letom nastopanja v skupini ji  še vedno zasije iskrica v očeh, ko govori o nastajanju skupine in res velikem številu nastopov.

»Skupina je nastala leta 1978 na pobudo Pavla Švaba, ki je izbral tudi ime Vrajeva peč - po skali, ki leži nad Socko. Imela je dva člana, ki sta igrala na harmoniko in metlin »štil«.  Leta 1983 so se jima pridružili še ostali člani, ki so se z leti menjavali, in danes nastopa v skupini šest izvajalcev, občasno osem. Člani so: Ivanka Koprivnik (»riflo« in kuhalnica), Vlado Koprivnik (»berdo«), Herman Felicijan (lopar, harmonika), Denis Štimulak (pevec, harmonika), Franci Čerenak (pevec in lončeni bas), Silvo Petre (bršljanov list, harmonika),  Janez Belej (trage) in Franci Božnik (žlice). Vsi člani skupine so dobri pevci. Veseli so, da so se skupini pridružili tudi mladi člani, ki nadaljujejo tradicijo in se spoznavajo z dediščino. Vsa leta delovanja so zbirali stara besedila krajevnih in narečnih pesmi, ki so jih naštudirali in z njimi nastopali. »Vrajeva peč« ima svojo himno, Soška dolina,  besedilo je napisala Katica Pešak, uglasbil jo je Franci Božnik. Vsi člani so glasbeni samouki, glasbila izbirajo po posluhu.

Njihova ljudska glasba in izbira glasbil je pred tridesetimi leti pomenila osvežitev na našem področju. Danes je že kar nekaj skupin, ki izvajajo podobno zvrst glasbe, pa so še vedno zelo iskani za nastope v ožji in širši okolici. So redni gostje na veliko prireditvah v domači občini, sodelujejo na prireditvah v kraju, nastopajo v Termah Zreče in  Dobrna, predstavili pa so se tudi po Evropi. Največja vrednost etno glasbene skupine je ohranjanje ljudske pesmi in ljudskih glasbil. Njihovo poslanstvo je ohranjanje dediščine, zabava ljudi na drugačen način in izkazovaje pripadnosti domačemu kraju. Vse našteto jim uspeva že leta, njihova želja je pomladitev skupine in nadaljevanje uspešne glasbene poti. Vsem članom etno skupine »Vrajeva peč« za prejeto priznanje iskreno čestitam in jim želim še veliko doživetih »ljudskih« nastopov.

 

Lea Sreš

Oglejte si tudi