Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Ansambel Utrip

Trije fantje, Jan Lipovšek, strasten ribič, dijak 2. letnika lesarske šole v Mariboru, ter brata Jošt, Jernej, dijak 2. letnika Ekonomske šole Celje, in Rok, devetošolec OŠ Vojnik, prihajajo iz Malih Dol in Ilovce. Skupaj kot mladi ansambel delujejo tretje leto. Vsi trije so vokalisti in igrajo tudi na instrumente. Jan igra električno in ritem kitaro, Jernej diatonično harmonika in klaviature ter Rok kontrabas, bariton in bas kitaro.

Kako je v vas dozorela želja in odločitev, da ustanovite ansambel?

V osnovno šolo smo sošolci David, Jan in Jernej pogosto nosili svoje harmonike ter vsako možnost izkoristili za skupno igranje ter tako dobili veselje za ukvarjanje z glasbo in nastopanjem. Prvo povabilo na samostojni nastop je bila otvoritev nove tržnice ob prevzemu novih stojnic, kjer pa smo poleg harmonik potrebovali tudi kitaro in bariton, zato se je bilo treba naučiti. Pridružil se nam je Rok. Jan je harmoniko zamenjal za kitaro, Rok je zaigral bariton, Jernej pa je ostal zvest frajtonarici – diatonični harmoniki, za katero pravi, da je edini instrument, ki ne potrebuje kablov.

 

Utrip – kako ste se odločili za to ime?

Skupaj s sošolcem Davidom smo se na šolskem avtobusu pogovarjali o imenu in David je predlagal ime Utrip, ki nam je tudi ostalo.

 

Kaj je vaša posebnost, po kateri menite, da vas ljudje prepoznajo?

Rok se poheca in pravi: »Po basistu, z zmajčkom na rumeni majčki.« Vedno smo pripravljeni iti na »špil«, zato mnogokrat igramo na abrahamih, obletnicah, zlatih porokah, pa tudi na otvoritvah, občnih zborih, z veseljem se udeležimo sodelovanja na prireditvah v domačem kraju.

 

Kakšno zvrst preigravate in od kod navdih?

Narodno zabavna glasba je tista, ob kateri najbolj uživamo. Na zabavah zaigramo tudi zabavne skladbe, poskrbimo za smeh, pripravimo šalo ali skeč, kratke igre z lepimi nagradami ipd.

 

Kdo so vaši vzorniki?

Radi preigravamo različne avtorje, izpostavili bi Franca Miheliča in Lojzeta Slaka. Najljubša pesem nam je Miheličeva, Pot s Triglava. Radi pa prisluhnemo Modrijanom, poslušamo Avsenikovo glasbo in pesem Traktor ansambla Murni.

 

Igrate predvsem priredbe. Kaj pa avtorske pesmi?

Naši prvi dve skladbi sta v pripravi.

 

Vaš prvi koncert?

Prvega samostojnega koncerta še nismo imeli, igrali pa smo že na mnogih prireditvah, med njimi lani na Ostanimo prijatelji, trgatvi Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik, Božičnem Vojniku, silvestrovanju na planinskem domu in na različnih praznovanjih.

 

Se vam je na nastopih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Ob igranju na otvoritvi novega lokala so oder pripravili na parkirišču. Med odmorom se je na parkirišče hotel vriniti šofer avtomobila, ki pa ni videl kovčka s harmoniko. K sreči je bil še pravočasno opozorjen in je harmonika ostala cela in smo lahko nadaljevali z igranjem.

 

Kaj vas poleg glasbe in skupnega igranja še druži?

Poleg tega, da smo prijatelji, moramo biti povezani kot tim, se dobro razumemo, imamo veselje do glasbe in petja, pa tudi voljo, da se v glasbi skupaj izpopolnjujemo in nadgrajujemo igranje in petje.

 

Kdo vam pri delu skupine pomaga?

Finančno so pri nakupu opreme največji delež vložili naši starši, poleg tega so oni tisti, ki poskrbijo za organizacijo in vse prevoze na vaje in nastope. Za naš glasbeni napredek in izboljšave pa s svojim sodelovanjem skrbijo: Vera Šolinc z nasveti na področju vokalne tehnike, električno kitaro Jana poučuje Matic Plemenitaš, Matej Turinek pa ritem kitaro, Rok pri Mateju Turineku uri tehnike igranja na bariton in baskitaro. Jernejev mentor je Rok Švab. Pri njem izpopolnjuje in vadi tehnike igranja na diatonično harmoniko.

 
Kaj pa cilji za prihodnost?

Naša velika želja je biti opaženi in dobiti priložnost, priti na velike odre, npr. da bi nas kakšen znan slovenski ansambel povabil k igranju na njihovem koncertu. Da bi bili v igranju dobri in prepoznavni, da bi bila lahko glasba morda tudi poklicna pot.

 

Vas bomo kmalu spet lahko kje slišali in videli?

Seveda, prvi nastop bo 17. 2. ob 21.00 v Terra Caffe. Z veseljem pa se odzovemo tudi povabilu na nastope na prireditvah in praznovanjih.

 

Kontakt: Facebook: Ansambel Utrip, e-naslov: utrip.ansambel@gmail.com ter 041641425 ali 041944885.

 

Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Studio Matej Nareks

Oglejte si tudi