Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

5. FEMF oktober 2014

Slovesno otvoritev 5. FEMF-a je 1. oktobra ob 18. uri pod pokroviteljstvom župana g. Bossmana vodila Miša Molk, glasbeni nastop pa je bil zaupan Rudiju Bučarju (zmagovalcu letošnjega festivala Melodije morja in sonca). Otvoritvene slovesnosti sta se udeležila tudi gospod Beno Podergajs in Urška Mužar.
Letošnji 5. Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) v Piranu je uspel pridobiti velik del evropske produkcije, ki je tudi po mnenju filmske elite EFE reprezentativen – Ida, Človeški kapital, Stratos in Beli bog so naslovi, ki so se jim pridružili še avtorski presežki Kena Loacha, Alexa van Warmerdama, Stijna Coninxa, Alice Rohrwacher, Alexandra Mitte. S številnimi mlajšimi avtorji so tvorili uradni program festivala.

 

V posebni sekciji Program prvencev, ki je bila pripravljena v partnerstvu z evropskim programom Eye On Films, so bili predstavljeni štirje prvenci – romantična komedija Samo v New Yorku, francoska drama Bogomolka, srbsko-slovenska koprodukcija Barbari in hrvaška romantična komedija Kavboji.

 

Po filmski bravuri Neskončna lepota, najuspešnejšem evropskem filmu leta 2013, ni ostalo veliko dilem, na katero državo je treba še posebej opozoriti. Zadnja leta se italijanska kinematografija prepričljivo približuje izpovedni moči velikih mojstrov iz obdobja produkcije Cinecita. Filmi pripovedujejo različne zgodbe različnih junakov, ki pripadajo različnim družbenim slojem, pa vendar jim je skupna senzibilnost za izpoved trenutka, v katerem se rojevajo. Tako so bili letos v sekciji Fokus Italija predstavljeni še filmi Sveta obvoznica (nagrajenec beneškega festivala), Preproste besede in zaključni film festivala Ime mi je Li.

 

Po izboru tričlanske žirije FEMF-a, ki so jo sestavljali Aleksandra Balmazović, Pavo Marinković in Simon Tanšek, je šla najprestižnejša nagrada festivala za najboljši film v roke palestinski drami Omar režiserja Hanyja Abu-Assada. Nagrado za najboljšega režiserja tekmovalnega programa si je prislužil Kornel Mundruczo za film Beli bog.

 

Festival FEMF je bil leta 2010 ustanovljen v spomin legendarnemu direktorju fotografije Vilku Filaču. Tako sta letos nagrado za najboljšega direktorja fotografije prejela Lukasz Zal in Ryszard Lenczewski za kamero v filmu Ida. Glavna nagrada festivala za najboljši režijski prvenec je šel filmu Kavboji režiserja Tomislava Mršića. Nagrado za ustvarjalni prispevek k razvoju filma in evropske kinematografije so podelili Radetu Šerbedžiji, ki je bil prava zvezda zadnjega dneva v Piranu.

 

Slovenske filmarje je zastopal Marko Naberšnik z avstrijsko-slovensko koprodukcijo Gozdovi so še vedno zeleni, ki filmsko obeležuje stoletnico začetka 1. svetovne vojne, stoletnico od rojstva nesmiselnosti vojn.

 

Kot vsako leto je festival ponudil pregled dokumentarnih filmov z izredno aktualno tematiko: švedska filma Na bananinem olupku (manipulacije prehrambne industrije) in Spletni pirati v živo (piratska stran pod udarom zaščite avtorskih pravic) ter Ukrajina ni bordel (o gibanju FEMEN).

 

Na otroke in mladino FEMF nikoli ne pozabi. Letos so lahko izbirali med petimi naslovi, od umetnostno-zgodovinskega filma Chagall-Malevič, palestinskega Zgodba o žirafah, poljudnoznanstvenega filma Amazonija, simpatičnega animiranega družinskega filma Iskanja Pernatega kralja pa vse do slovensko sinhroniziranega Hrabrega avtka Plodija, primernega za naše najmlajše.

 

V soboto dopoldne je potekala tiskovna konferenca in delovno srečanje članov grozda AAA (Alpe Adria Audiovisual), ki ga je delno finančno podprl Evropski sklad za regionalni razvoj. Tema je bila italijansko-slovenski grozd AAA (nastanek in cilji), avdiovizualni trg na čezmejnem območju – okviri za sodelovanje in distribucijo ter novi pristopi k okolju prijazni AV-produkciji.

 

Filmski podjetji Fivia in Cenex iz Vojnika sta tako že petič zapored (tokrat s pomočjo Občine Piran in portoroškega Avditorija ter številnih partnerjev) organizirali evropski filmski festival, ki privablja vedno večje število gledalcev. Prav zato se bomo tudi naslednje leto vrnili k tej filmski čarovniji.

 

Branka Čretnik

Foto: Aleš Vidic in Dragica Petrović

 

Oglejte si tudi