Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

40 let MoPZ KUD Nova Cerkev

19. maja je v Novi Cerkvi ponovno zazvenela zborovska pesem, saj smo člani MoPZ KUD Nova Cerkev slavili svoj 40. jubilej. S sozvočjem pesmi in aplavzov številnih obiskovalcev v dvorani smo tako slavnostno zaključili 40. sezono delovanja tega pevskega zbora.
Začetki glasbenega ustvarjanja v Novi Cerkvi segajo že več kot 150 let nazaj, ko je v Novi Cerkvi še služboval blaženi Anton Martin Slomšek. Takrat so ljudje prepevali pri sv. mašah, pri druženju po končanih opravilih in ob drugih priložnostih. Začetek zborovskega petja v Novi Cerkvi sega v leto 1919, ko je tedanji učitelj, g. Julijan Šinigoj, ustanovil mešani pevski zbor. Z njim je nastopil na kulturni prireditvi  v Kuzmanovem salonu v Polžah.

Moški pevski zbor KUD Nova Cerkev je bil

ustanovljen leta 1972, takrat pod imenom Moški pevski zbor prosvetnega društva Tone Tomšič. Sestavljali so ga domačini, ki so prej prepevali po okoliških pevskih zborih, pridružilo pa se jim je tudi nekaj novih pevcev.

Zbor je vodilo kar nekaj zborovodij, najdlje pa ga s svojo strokovnostjo, dobro voljo in požrtvovalnostjo vodi g. Peter Selčan. S svojo ljubeznijo, marljivostjo in požrtvovalnostjo sta za zbor, kakor za enega izmed svojih otrok, skrbela g. Tone in ga. Katica Pešak. Neizmerno veliko dela je bilo opravljenega. Neskončno dopisov, plakatov, not in drugega pevskega gradiva je šlo skozi njune marljive roke. Hvala vsem trem! Hvala vam, da ste žrtvovali svoj čas in delo, zaradi česar je naš kraj postal lepši in bolj prepoznaven. Seveda gre zahvala tudi vsem pevcem, še posebej tistim, ki v zboru prepevajo že od vsega začetka. Njihova pesem se je vsrkala v vsako poro našega kraja, postala je del Nove Cerkve.

 

Naj se zahvalim še vsem ostalim, ki s svojim marljivim delom pripomorete k delovanju našega zbora: našemu tajniku, g. Franciju Kotniku, našemu blagajniku, g. Ivanu Tratniku, naši računovodkinji, gospe Ivanki Ojsteršek, ter predsednici našega kulturno.umetniškega društva, gospe Andreji Štravs.

Na pomoč nam vedno priskočita predsednik Sveta Krajevne skupnosti Nova Cerkev, g. Slavko Jezernik, ter župan občine Vojnik, g. Beno Podergajs, tudi sam pevec ter velik ljubitelj zborovske glasbe.

Hvala tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ki ste finančno podprli delovanje našega zbora ter omogočili izid  biltena, kakor tudi vsem ostalim, ki ste na kakršen koli način pripomogli k delovanju našega društva.

 

Med samim koncertom je g. Ivan Poklič, predsednik sveta OI JSKD, pevcem podelil Gallusova priznanja.

Častno Gallusova značko so tako prejeli: Franci Kotnik, Šefan Premrl, Adolf Cehner, Slavko Jakop, Ivan Tratnik, Slavko Kraljič, Jaka Krajnc, Janko Lebič, Vinko Božnik, Gojko Rihtar in Jože Podgoršek.

Zlato Gallusovo značko so prejeli: Franci Čerenak, Slavko Vinder, Jože Štokovnik, Boris Kotnik, Slavko Zagrušovcem, Ciril Deželak, Štefan Kamenik, Simon Stagoj,  Marko Lebič, Karli Blazinšek, Herman Felicijan in Silvo Ovtar.

Srebrno Gallusovo značko je prejel Jan Kovač, bronasto pa Rok Kadilnik.

Priznanje Sveta Območne izpostave Sklada je prejel dolgoletni zborovodja, g. Peter Selčan. 
Jubilejno priznanje Območne izpostave Sklada pa je prejel dolgoletni predsednik, g. Tone Pešak.

Na jubilejnem koncertu ob 40. obletnici delovanja zbora pa pevci na odru nismo stali sami. V goste smo povabili žensko vokalno skupino Plavica iz Zasavja, ki deluje že več kot dvajset let in kot mala vokalna skupina zaseda pomembno mesto na področju kulture v Zasavju. Skupaj smo tako  za ljubitelje zborovske glasbe pripravili čudovit koncert, ki bo predvsem nam, kakor tudi obiskovalcem še dolgo ostal v spominu.

Prireditev, ki joj je povezovala predsednica KUD Nova Cerkev, gospa Andreja Štravs, je tako  minila v slavnostnem vzdušju. Po končanem koncertu smo z obiskovalci skupaj nazdravili s kozarčkom vina.

 

Rok Kadilnik,

predsednik MoPZ KUD Nova Cerkev

Oglejte si tudi