Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

10. Slomškovi kulturni dnevi v Novi Cerkvi

V času od 14. do 16. septembra so v organizaciji Projektnega sveta Anton Martin Slomšek in soorganizatorjev potekali zdaj že tradicionalni 10. Slomškovi kulturni dnevi, združeni z župnijskim dnevom.
Pričeli so se v petek popoldne v prijazni Mlinarjevi hiši pri Soržovem mlinu z delavnico Kulinarika Slomškovega časa. Pobudnik delavnice je bil Oton Samec, gospodar Soržove kmetije, ki sicer vsako leto skrbno sodeluje v pripravi programa teh dni in srčno gosti navzoče udeležence.

Skupina prizadevnih žena in deklet je pod strokovnim vodstvom inštruktorice kuharstva Cilke Božnik v delavnici pripravila kar nekaj jedi, kot so: pečena petelinja prsa, ajdova kaša, pira, zelje, domača prekajena klobasa, ajdov in koruzni trijed in še marsikaj. Jedi so bile pripravljene na nekoliko sodobnejši način ter ob večernem programu vinskega viteza, publicista in slikarja Draga Medveda udeležencem tudi predstavljene in ponujene v pokušino. Skozi temo večera z naslovom Vino in glasba je Drago Medved prisotne popeljal ne le z izbranimi besedami, ampak tudi s primernimi vrstami vina in izbranimi skladbami Bedricha Smetane, Karla Orffa, Gustava Mahlerja in Ludviga van Beethovna. Rdeča nit dogajanja celotnega prvega dne je bila nedvomno harmonična povezava hrane, vina in glasbe, kar ljudi pomirja, obogati, plemeniti,...

 

Sobotno dogajanje se je pričelo z že prav tako tradicionalnim pohodom veroučencev in drugih mladih po delu Slomškove poti med Novo Cerkvijo in Frankolovim. To pot je mnogokrat prehodil tudi A. M. Slomšek, ki je v obdobju med letoma 1827 in 1829 v novocerkovški župniji opravljal službo kaplana in v tistih letih napisal med drugim tudi več odmevnih pridig in čudovitih pesmi. Veroučenci so kot vsako leto tudi letos povabljeni k branju dobrih knjig, s čimer lahko pridobijo Slomškovo bralno priznanje.

 

Na sobotni večer pa je Turistično društvo Nova Cerkev v Mihaelovi kapeli, kjer je v Slomškovem času potekala nedeljska šola, pripravilo odprtje razstave osmih ljubiteljskih likovnikov občine na temo Nova Cerkev in Anton Martin Slomšek.  Kot zanimivost in dragocenost je bila razstavljena tudi likalna miza (iz zasebne zbirke domačina), ki se je uporabljala za likanje mašnih plaščev  A. M. Slomška.

 

Vrhunec tridnevnega praznovanja je bila seveda nedelja. Pred pričetkom slovesne maše ob relikvijah blaženega škofa je nekaj skladb zaigrala Godba na pihala Nova Cerkev. Kulturni program v čast blaženemu škofu je potekal kar med bogoslužjem z vključenimi njegovimi pesmimi ter na izviren način predstavljenimi deli pridig. Te pridige so še kako aktualne v teh časih, saj govorijo o spoštovanju do domovine, staršev, materinega jezika ter o pristni skrbi za vzgojo otrok in življenje po visokih moralnih vrednotah. Za pridih takratnega časa je s predstavitvijo teh pridig poskrbel župnik in dekan Alojz Vicman. V kulturnem programu med bogoslužjem so sodelovali pevci in solisti domačega mešanega cerkvenega pevskega zbora, otroškega zbora, citrarka in drugi.

 

Po slovesnem bogoslužju se je v čudovitem vremenu praznovanje nadaljevalo zunaj ob cerkvi, in to s pogostitvijo s toplim obrokom in mnogimi domačimi dobrotami prizadevnih gospodinj domače župnije.

Za pospestritev dogajanja župnijskega dne so se je že poleg omenjenih glasbenih skupin predstavile v župniji delujoče skupine, kot so: Vera in luč, Karitas, Zakonska skupina, Skavti, ki so povabili nove člane, ter še nekateri glasbeni ustvarjalci.

 

Hvalevredna in dobrodošla je bila tudi »tržnica«, na kateri so lahko zainteresirani izmenjali ali nabavili rabljeno in novo veroučno gradivo (liturgične knjige in delovne zvezke).

 

S skrbno pripravljenimi in uspešno izpeljanimi 10. Slomškovimi kulturnimi dnevi smo tako v župniji  in KS Nova Cerkev na spoštljiv način počastili spomin na na 150-letnico smrti enega najvrlejših mož našega naroda.

O namenu praznovanja Slomškovih kulturnih dnevov in župnijskega dne pa pove nedvomno največ sam program teh dnevov.

 

Špela Oprčkal

   

 

 

Oglejte si tudi