Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Novoletna jelka v Špesovem domu

Ko se bližajo božični in novoletni prazniki, se med naše stanovalce naseli praznično vzdušje. Prav poseben pa je pri nas dan, ko skupaj postavljamo božično drevesce. Seveda ne čakamo na božični večer, ampak naše prostore in okolico doma okrasimo nekaj dni pred čarobnim večerom.
Na ta dan po Domu že navsezgodaj zadiši po kuhanem vinu, sadnem čaju in svežem pecivu.Zberemo se v avli, zasliši se harmonika gospoda Tratnika, staroste med muzikanti, saj jih šteje že preko devetdeset, vendar harmonika v njegovih rokah še vedno zveni zelo ubrano. Ob zvokih Svete noči se na jelki začnejo svetlikati raznobravni okraski, ki jih okorne roke nežno obešajo na vejice, in jelka počasi dobiva končno podobo. Seveda ne gre brez jaslic, pri katerih pa ima glavno besedo gospod Brecl, domski župnik. Ob njih postavimo še miniaturo cerkvice, ki jo je pred leti izdelal gospod Gorenšek, in slika je popolna. Ko se na drevescu proti večeru prižgo lučke in v bližnjem kaminu zaplapola ogenj, vse zasije v čarobni svetlobi. Tako nastane prostor, kjer se ob večerih ustavljajo stanovalci doma in obujajo lepe spomine na čase, ko so doma, v krogu družine, največkrat zelo skromno, vendar srečni praznovali božič.


Na dan postavljanja božičnega drevesca so nas obiskali tudi člani folklorne skupine Osnovne šole Vojnik pod mentorstvom Milanke Kralj, in prav njim gre zahvala, da je ta dan pri nas minil še bolj veselo in praznično.

 

                                                                                                                            Elči Gregorc

Oglejte si tudi