Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

KONČANA STOLETNA OBNOVA

V mesecu juniju, na nedeljo Janeza Krstnika, je župnija Frankolovo dočakala izjemno velik dogodek, ki ga lahko povzamemo z besedami apostola Pavla: »Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo!« Zaključili smo namreč stoletno obnovo cerkvenih objektov, okolice in same farne cerkve sv. Jožefa. Z njo je starinska štajerska arhitektura prišla do polnega izraza, kraj pa je dobil novo, prijazno veduto.
Uvodni nastop godbe na pihala iz Dobrne, nato pa civilni pevski in govorni program, blagoslov obnovljene cerkve, ki ga je opravil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, evharistična procesija in po uradnem delu še farni piknik so bile sestavine  tokratnega praznovanja, na katerega smo bili povabljeni vsi farani in vsi izvajalci. Slovesnost je izzvenela v smislu zahvale faranom, domačim in drugim mojstrom, še posebej pa številnim prostovoljcem, ki so s požrtvovalnim delom precej zniževali stroške obnove.

Skoraj ni krajana, ki ne bi k temu stavbnemu in krajinskemu preporodu prispeval svojega deleža, saj so bili obiski predstavnikov ŽPS po domovih vseh krajanov ob vsaki finančni nabirki tako rekoč stalnica v vseh letih obnavljanja. Zagotovo pa ima neprecenljiv prispevek pri vsem tem domači župnik, pater Branko Cestnik. »On je oče stoletnega projekta, in če so bile velike spremembe najprej ideja pogumnih posameznikov, je on ustvarjal pogoje za njihovo uresničitev. Znal je pritegniti, navdušiti in povezati domače mojstre, druge izvajalce, prostovoljce in celotno župnijo. Imel je dovolj značajske korajže, da je znal razbremeniti odgovorne za malenkostne odmike. Lahko bi rekli, da je na mehak način 'stresel' župnijo,« je v zahvali v imenu faranov dejal predsednik gradbenega odbora Janez Karo. Vidno zadovoljstvo nad zelo korektnim sodelovanjem cerkvene in posvetne oblasti, zlasti v obdobju, ko je tudi šola širila svoj prostor, pa je izrazil tudi vojniški župan Beno Podergajs.

 

Na splošno mnenje, da so župniki v samostojni Sloveniji včasih bolj gradbeniki kot dušni pastirji, p. Cestnik odgovarja: »To so svete zgradbe, simboli vere, ki imajo v kraju praviloma dominantno vlogo in so tudi za neverujoče pomemben del kulturne in nacionalne dediščine. Imeti simbol, ki je lep, pa je velik pastoralni izziv. V župniji smo namreč prisiljeni opreti se na lastne moči in tukaj je že prisotna duhovna komponenta – prijateljstvo, zaupanje, žrtvovanje, da lahko s združenimi močmi naredimo nekaj lepega. Skupna gradnja je torej gradila občestvo na drugačen način, zato hvala Bogu in dobrim ljudem, da je župnija zrasla in se povezala med seboj.«   

 

Naj spomnimo, da je bila še pred desetletjem sakralna dediščina Frankolovega v zelo slabem stanju. Razmišljanje, da bo že letos ta del vaškega jedra zasijal v povsem novi podobi, se je leta 2003, ko smo začeli z gradbenimi deli, zdelo preveč drzno. Izkazalo pa se je nasprotno, obnove so se vrstile ena za drugo. Najprej je zrasel povsem nov Aletin dom, dve leti kasneje smo notranje obnovili župnišče, v letu 2008 povišali zvonik in obnovili pročelje cerkve, lani pa smo na cerkveni ladji obnovili streho in fasado ter zamenjali okna. Ves čas smo pridno preurejali tudi okolico s parkiriščem, majhnim igriščem in ličnim parkom, ki vso arhitekturo povezuje v zaključeno celoto. Stoletno obnovo v celoti prikazuje zanimiva fotografska razstava, ki je postavljena v Aletinem domu in bo odprta še do konca šolskih počitnic. Vabljeni, da si jo ogledate.

 

Posebno zahvalo župnija še dolguje botrom, ki so projekt obnove dvigovali vsakič, ko je finančno najbolj pešal. Ko bo investicija v celoti poplačana, predvidoma bo to v jeseni, bomo priredili še »botrovanje«. Nanj bodo povabljeni vsi botri, ne glede na naravo botrstva, ki je lahko v denarju, delu ali materialu, v znak zahvale pa bomo vgradili  tudi spominsko ploščo z napisi njihovih imen.

 

Če smo zdaj zaključili zunanjo prenovo cerkve, nas v bodočnosti čaka še njena notranjost. Toda pred nadaljevanjem je potreben predah in finančna rehabilitacija glavnih virov financiranja – župljanov.

 

                                                                                                          za ŽPS Frankolovo

                                                                                                               Sonja Jakop

 

                                                                                                        

Oglejte si tudi