Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Frankolovo – zapisano v kroniko 2015

Leto 2015 je bilo za frankolovsko župnijo po dveletnem predahu vnovič leto obnavljanja sakralne dediščine in tudi leto posebnih dogodkov. Izpostavljamo največje: obnovitvena dela v farni cerkvi, prenova strehe na Gojki in dva okrogla jubileja župnika, p. Branka Cestnika. Tokratna dela so v večji meri zahtevala izurjene strokovnjake, ki smo jih na srečo večino našli v domačem kraju.
Nova daritvena miza in preplesk

Farna cerkev sv. Jožefa na Frankolovem je spomladi dobila novo daritveno mizo (oltar), umetniško delo mizarskega mojstra Branka Podgorška (Džeka) iz Podgorja in njegovih sodelavcev. Sprojektiral jo je domači župnik, p. Branko Cestnik, pri čemer je sledil arhitekturnemu slogu notranjosti cerkve. Miza je postavljena na štiri korintske stebre, ki so na vrhu okrašeni s pozlačenimi akantovimi listi (grški slog) in je v celoti skladna z že obstoječimi stebri, ki jih v tej cerkvi ni malo. Po starem običaju so oltar pripeljali na Frankolovo s konjsko vprego in ga ob krajšem kulturnem programu namestili v cerkev. Posvetil ga je celjski škof, dr. Stanislav Lipovšek, v spomin in čast blaženemu škofu A. M. Slomšku pa je v oltar vstavil Slomškovo relikvijo (delček kosti). Lani je župnija »ugriznila« tudi v obnovo notranjih sten svetišča (brez stropov), zanjo je bilo potrebnih več mesecev dela. Rezultat – izravnane stenske ploskve, nov in nekoliko svetlejši oplesk, kljub temu pa ohranjen prvobitni videz notranjosti. Zahtevno delo, ki ga je opravil domači pleskar Boris Ramšak s sodelavci, lahko brez dvoma štejemo med umetniška dela te stroke. Med večje aktivnosti še štejemo obnovo zakristije in križevega pota. Ker je dobro opravljeno delo treba proslaviti, se farani tudi temu napotku nismo izneverili.

 

Gojko rešila nova streha

Streha na gojški cerkvi je bila v kritičnem stanju, potrebna je bila temeljita in takojšnja obnova. Po več krogih iskanja pravega izvajalca je obnovo celotnega ostrešja prevzelo podjetje Gradnje Leskovar iz Oplotnice, ki je nedolgo tega tovrstna dela, po uzancah stroke in s »fer« sodelovanjem, izvajalo že na farni cerkvi. Pa ne le to, izvajalec bo počakal tudi na dokončno plačilo obnove, manjkajoči denar bo morala župnija priskrbeti v prvi polovici letošnjega leta. Po izjavi Alojza Leskovarja je bila Gojka izredno zahteven projekt, ki je tudi za njihovo podjetje projekt številka ena. Cerkev ima lepo, a zelo razčlenjeno pozno baročno streho s 16 različnimi ploskvami, različnimi nakloni in višinami. Nadzornik Viktor Brežnik, ki je skrbno bdel nad izvedbo del, zagotavlja, da streha tej generaciji ne bo povzročala nobenih skrbi več. Dela na objektu, ki krasi ne le krajino, ampak tudi grb naše krajevne skupnosti, so bila končana tik pred iztekom leta. Ob zaključku so lahko vsi sodelujoči izkoristili priložnost in si streho ogledali iz ptičje perspektive (iz dvigala), fotografi so naredili nekaj višinskih fotoutrinkov, na pobudo najbližjega cerkvenega soseda, Dušana Horvata (predsednika KS Frankolovo), pa so vaščani Gojke dogodek še kulinarično obarvali in skupaj z izvajalci pripravili srečni »likof«. 

 

Dve pomembni obletnici p. Branka Cestnika

Septembra smo Frankolovčani, člani vseh frankolovskih društev in vse, v župniji delujoče skupine skupaj z župnikom, p. Brankom Cestnikom, praznovali njegovih 50 let življenja in hkrati 20 let mašniškega posvečenja. Vabilu na praznovanje so se odzvali tudi njegovi rojaki iz Hajdine in sorodniki. P. Branko je tisti, ki je na čelu vseh pridobitev v župniji, ki z zgledom zmernega in dostojnega življenja in z navdihujočimi pridigami, postavljenimi v današnji čas, vpliva na razum, srce in dušo posameznikov. Poznan je kot svetovljan na deželi, filozof, svetovalec, vzgojitelj, voditelj, predavatelj, pisec zelo branih blogov, imetnik zlatega grba Občine Vojnik. Združeni, v hvaležnosti za vse darove in neprecenljive zasluge v župniji, občini in v celotnem slovenskem prostoru, smo številnim voščilom in zahvalam dodali tudi željo, naj mu, poleg osnovnega poslanstva in dobrega počutja v naši župniji, njegovi odlični projekti uspevajo enkratno, ponavljajo pa se naj večkratno.  

 

Sonja Jakop

Foto: D. Jakop

Oglejte si tudi