Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

5. Regijska delavnica v Vojniku

Razvojna agencija Savinjske regije (RASR), v katero je vključenih 31 občin, je pripravila 5. Regijsko delavnico v okviru projekta "Savinjska regija – ekoregija", skupaj z Občino Vojnik, v sredo, 28. septembra 2011. Na delavnici sta se predstavili s primeri dobrih praks Občina Šoštanj in Občina Vojnik.
Marija Anžej je izpostavila problem Termoelektrarne Šoštanj, ki ima tako pozitivne kot negativne učinke. Sodelujoči v razpravi so poudarili, da je zelo pomembno tudi načrtovanje zelenih površin v gospodarskih in poslovnih conah. 

 

Mojca Skale je predstavila projekte, ki so zaznamovali Občino Vojnik kot okolju prijazno občino ter aktivnosti, ki bodo utrdile ta naziv. Posebno zanimanje je veljalo razpisu za sofinanciranje malih čistilnih naprav in projektu v idejni zasnovi "Centru ponovne uporabe", ki bi lahko bil lociran ob zbirnem centru Arclin. Soočamo se z naraščanjem količin odpadkov ter zahtevah po povečanju deleža ponovne uporabe odpadkov in povečanju reciklaže. Z vzpostavitvijo Centra ponovne uporabe želimo zagotoviti uresničevanje prednostnega reda ravnanja z odpadki, ki na prvo mesto postavlja preprečevanje nastajanja odpadkov in na drugem mestu njihovo ponovno uporabo. Večji problem pri investicijah v ravnanje z odpadno vodo (kanalizacijo) predstavlja tudi pridobivanje služnosti - služnostnih pogodb z lastniki zemljišč.  

 

Direktor RASR je predstavil izvedene in planirane aktivnosti na projektu Savinjska regija - Ekoregija, ki je v svojem izvajanju zastavljen dolgoročno in ima cilj, da skozi različne aktivnosti odgovorno in zavestno spreminjamo odnos do okolja na bolje. Tako bo Savinjska regija postala okolju in ljudem še prijaznejša regija, s spodbudnim razvojnim okoljem in privlačnejša za nadaljnja razvojna vlaganja.

 

Predstavnikom občin Savinjske regije je župan Beno Podergajs še posebej predstavil, tudi z ogledom, kot primer dobre prakse ločenega kontroliranega zbiranja odpadkov, zbirni center Arclin, ki je odprt ob četrtkih popoldan in sobotah dopoldan.  

 

Mojca Skale

Oglejte si tudi