Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Iz graščinskega hleva do sodobnega gasilskega doma

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo so si zamislili veseli december malo drugače. Poleg vseh pričakovanj, ki se nam v tem času vrtijo v glavi, so pričakovali več. In dočakali. Praznovali so 70-letnico delovanja društva in dobili novo vozilo za prevoz moštva, že sredi leta pa so predali v uporabo novo dvorano.
Na jubilejni prireditvi, 10. decembra 2016, so uradno prevzeli v uporabo nov kombi znamke Volkswagen, ki ga je za gasilske namene nadgradilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone in je opremljen po vseh zahtevanih standardih. Z njim bodo nadomestili starega, ki je že dotrajan in ne zagotavlja več ustrezne varnosti. Da bi brez nevšečnosti in nesreč služil svojemu namenu, ga je p. Branko Cestnik blagoslovil. Župan občine Vojnik Branko Petre je ob jubileju gasilcem čestital za vsa plodna prizadevanja in izrazil veselje nad še enim uspelim projektom. Dobrih 57 tisoč evrov je bilo treba odšteti za novo pridobitev. Večinski delež je zagotovila občina, drugo so zbrali s prostovoljnimi prispevki in donacijami. Vsem krajanom in podjetnikom, še zlasti pa vsem 77 botrom, se za vsak prispevek zahvaljujejo z obljubo, da ne bodo nikomur odrekli pomoči takrat, ko jo bo potreboval.

»Kombija smo veseli vsi krajani. Hvala vam! PGD Frankolovo je najštevilčnejše in najbolj dejavno društvo v kraju. Veseli smo tudi, da so se z ustanovitvijo GZ Vojnik-Dobrna razmere v vseh PGD-jih izboljšale, društva so dobro opremljena, vsa imajo podmladek,« je povedal predsednik KS Frankolovo, Dušan Horvat. Svečanost je potekala v družbi visokih gasilskih funkcionarjev na čelu s predsednikom GZ Slovenije, Bojanom Hrepevnikom, in predsednikom GZ Vojnik-Dobrna, Benom Podergajsom, ter drugih gostov. V kulturnem programu so sodelovali podmladek Godbe na pihala Nova Cerkev, Kvartet Frankolovo in citrarka Vanesa.

 

Predsednik PGD Frankolovo, Drago Brecl, je zavrtel kolo zgodovine od začetkov delovanja društva do danes. Vzponi in padci so pisali to dolgoletno zgodbo. Društvo leta 1946 ustanovijo krajani Srebot Janez, Založnik Ivan, Hrovat Rudi, Potočnik Konrad, Bračič Ivan in Korošec Ivan. V prvih dveh desetletjih s pomočjo prostovoljnih prispevkov in denarja, zasluženega z uprizarjanjem iger in prirejanjem pustovanj, veselic ipd., postopoma nabavljajo opremo in prvo motorno brizgalno. Z njo hitijo peš na prvi večji požar »marofa« pri Brišarjevih leta 1948, vendar vode iz preglobokega vodnjaka zaradi prekratkih cevi ne morejo črpati, učinkovita je šele pomoč že delujočih okoliških društev. Za leto 1960 načrtovana gradnja gasilskega doma pade v vodo. Sledi daljše mirovanje društva, leta 1972 dobi nov zagon, društvo zaznamujejo vsakoletne menjave vodstva, ureditev orodjarne v graščinskem hlevu in zelo aktivna moška in ženska desetina ter mladina. V letih 1976–1985 društvo hitro raste. Gasilci in KS Frankolovo odkupijo ukinjen obrat Obnove (1977) v Stražici 2 in si uredijo lastne prostore. Leta 1983 začnejo z razširitvijo in posodobitvijo doma, 40-letnico praznujejo z njegovo otvoritvijo. Društvo pridobi orodno vozilo in rabljeno cisterno. Pionirska desetina na tekmovanjih zaseda prva mesta. V naslednjih dveh desetletjih izboljšujejo avtomobilski park in opremo. Z vsemi razpoložljivimi tehničnimi in človeškimi viri leta 1990 sodelujejo v obsežnih poplavah na Celjskem. Ob prelomu tisočletja so bogatejši za nove naložbe v objekt in opremo. V času 2006–2016 dom temeljito obnovijo in uredijo veliko funkcionalno dvorano ter posodobijo vozni park. Tako v sedmih desetletjih pridejo iz graščinskega hleva do velikega in sodobno opremljenega gasilskega doma. Začnejo z dejavnostmi s področja družabnega življenja, najbolj popularne so butare velikanke in velikonočni pirhi z umetniškimi poslikavami. 

 

Ne glede na čase, ki so bili društvu naklonjeni ali ne, rdečo nit skozi vseh 70 let predstavlja dvoje: pripravljenost krajanov, da s prostovoljnimi denarnimi prispevki, znanjem in delom pomagajo graditi društvo, ter pripravljenost gasilcev za pomoč človeku, ko se zgodi kakšen nebodigatreba. Lepo je praznovati visok jubilej v času, ko je krivulja društvenih uspehov na izredno visoki ravni. Gasilci sami zase pravijo, da jim izzivov in idej za naprej ne manjka. Ali kot je rekel predsednik GZ Vojnik-Dobrna, so frankolovski gasilci tisti, na katere lahko v GZ vedno računajo. Nanje pa računamo tudi vsi krajani, saj nesreča nikoli ne počiva in takrat so ti fantje zagotovo na pravem mestu.

 

Med številnimi čestitkami in darili ob jubileju se je znašla tudi koristna obljuba, ki so jo družno »natuhtali« Občina Vojnik, GZ Vojnik-Dobrna in civilna zaščita, da bodo v bližnji prihodnosti vse PGD-je v občini opremili z defibrilatorji. Na društvih pa je, da organizirajo tečaj usposabljanja za uporabo naprave, ki v primeru zastoja srca rešuje življenja.

 

Sonja Jakop

Foto: Hari Ibrahimovič, Dolfi Jakop

Oglejte si tudi