Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Zdenko Vrenko: Car poletnih piknikov in jedi na žlico

Vse, kar človek dela za hobi, veselje, je dobro. V primeru Zdenka Vrenka je to zelo dobro. Natančneje, za prste oblizniti! Nesojeni mizar, ki je že od nekdaj oboževal »kuharijo«, se je vanjo še posebej poglobil pred dobrimi 15 leti, ko je pristal v invalidski upokojitvi. »Bi šel na gostinsko, pa je bila mama 'kelnarca' in mi je za vse na svetu to odsvetovala,« se spominja Zdenko. A očitno usoda vedno najde svojo pot, četudi mora vmes narediti nekaj ovinkov.
Zdenko namreč zdaj kuha in peče kot za stavo. Skorajda ni tekmovanja v kuhanju jedi na žlico, kjer ga ne bi bilo. In skorajda že ni večjega piknika v okolici, kjer prijatelji ne bi prosili za njegovo pomoč. Sploh njegove znamenite pečene perutničke (pred peko jih povalja v koruzni moki) ne smejo nikjer manjkati.


Kot skorajda vsak moški, prisega na jedi na žlico. V tem je največji mojster. Celo tako velik, da je že večkrat iz tekmovanj v Murski Soboti v kuhanju bograča odnesel zlato. O peki čevapčičev in ostalega »žar programa« ne bomo izgubljali besed, dodamo pa naj še, da je Vrenko tudi mojster slaščic (denimo potratna potica) in »vloženega programa«. »Vso ozimnico vložim sam. Tudi domačo vegeto sam delam. Enako velja za začimbe ter s tem za posebne mešanice začimb, ki jih uporabljam pri peki različnih vrst mesa.« Tudi klobase dela sam. Specialiteta, s katero se rad pohvali, je špehovka. »Včasih me ljudje sprašujejo, koliko stane. Vendar, jaz tega ne delam za denar. Če bi, najverjetneje ne bi bile več tako dobre,« v svojem hudomušnem slogu doda.

 

Pri izdaji svojih receptov je dokaj odprt. »Jaz ga mirne duše povem. Če so le ljudje pripravljeni kuhati,« pravi. Predvsem pa ga ne skrbi, da bi kljub razkritju sestavin kdo jed skuhal bolje od prekaljenega mojstra. »Skrivnost je namreč v dodajanju začimb. Ni vseeno, ali jih dodaš na koncu ali na začetku. Tudi jih ne smeš kar vse naenkrat zmetati v lonec, temveč postopoma. Tako lahko denimo vsi uporabljamo prav enake sestavine, pa bo končana jed imela drugačen okus. Se pa včasih, ko komu napišem kak recept, pošalim in zraven dodam še kakšne borovničke ali liter vina in podobno. Zadnjič me je ravno Mirko Krašovec vprašal, če gredo v bograč prav zares borovničke. Pa sem mu pojasnil, da borovničke so pa za kuharja.«


Zdenko dodaja, da je, tako kot pri peki kruha, tudi pri uporabi začimb zelo pomembno, kdaj so bile zmlete. Sam si je ravno zato, da poper, kumino in podobno lahko zmelje tik pred uporabo, kupil star kavni mlinček. »Videl sem ga v Kamrici in takoj nabavil.« Takšne nianse lahko opazijo le veliki gurmani, glasno komentiram, Zdenko pa prešerno doda: »Kaj se mi ne vidi, da sem velik gurman?« Njegovi prijatelji imajo tako veliko srečo. Možakar zna odlično kuhati, pa še zabava jih zraven. K sreči je njegov krog prijateljev velik. »Kuhal sem že tako predvolilne golaže kot našemu celjskemu škofu,« doda. Svoji »gurmanski klasiki« bo kmalu dodal še pečenje odojkov. Posebno pripravo, ki omogoča primerno pečenje, je že kupil, čaka le še na dostavo. A to ni razlog, da mu pri kuhanju nikoli ne postane dolgčas, kot to sčasoma postane klasičnim gospodinjam. »Skoraj vedno sem kje drugje, na terenu. Ne more mi postati dolgčas,« še razloži Vrenko.

 

Zdenkov recept za golaž (za 15 ljudi)

Sestavine:

3 kg čebule

2,5 kg govejega mesa

maščoba (od tega polovica zaseke, polovica olja)

dobro narezana zelenjava (korenček, paradižnik, paprika …)

začimbe (lovorjev list, majaron, rožmarin, kumina, česen, mleta sladka paprika, poper, sol)

 

Postopek:

V kotličku zagreješ olje in zaseko, na kateri dobro prepražiš čebulo. Čebula naj se praži celo uro, da postane kašasta. Vanjo dodaš dva lovorjeva lista in po potrebi rahlo zaliješ z vodo. Dodaš meso in po okusu še začimbe. Te sicer dodajaš postopoma in vse skupaj počasi zalivaš. Najprej kumino, poper, česen, nato papriko in na drobno narezano zelenjavo. Vse skupaj kuhaš še poldrugo uro. Soliš šele proti koncu, opozarja Zdenko Vrenko. Če soliš na začetku, meso zakrkne, opaža. Razen, če meso nasoliš še dan prej.

Tekst: Rozmari Petek

Oglejte si tudi