Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniška gmajna

Pogovor s Francijem Pliberškom, direktorjem podjetja MIK in snovalcem ter investitorjem večstanovanjskega kompleksa Vojniška gmajna.
Od kod odločitev za gradnjo energetsko varčnega večstanovanjskega objekta?

 

Bivalne navade ljudi so se skozi različna obdobja spreminjale in prilagajale potrebam časa ter zahtevam posameznika. Samostojne eno- ali večdružinske hiše, večstanovanjski objekti, stolpnice - vsak od teh arhitekturnih elementov je zasnovan z mislimi na potrebe in želje posameznika, ki bo bival v njej. Tudi pri zasnovi objekta Vojniška gmajna je bila naša

vodilna misel dobrobit stanovalcev. Z ustrezno arhitekturno zasnovo in uporabo kakovostnih naravnih materialov smo želeli dokazati, da se da tudi v današnjem času graditi kakovostne nadstandardne objekte, ki nudijo svojim prebivalcem zdravo in varčno bivanje.

 

Kako to, da ste se odločili zgraditi takšen objekt v Vojniku?

 

Prvi pomemben korak je bila izbira prave lokacije, take, ki zagotavlja vse prednosti bivanja v mestu ali naselju, pa kljub temu omogoča povezanost z naravo in možnost mirnega in sproščenega bivanja. Lokacija v Vojniku je izpolnila vsa naša pričakovanja, in kot odgovoren gospodar smo skladno z lokacijo pripravili tudi arhitekturno zasnovo objekta, ki prednosti same lokacije ob gozdu še dopolnjuje in daje istočasno tudi dodano vrednost sodobne in urbane okolice. Bližina šole, vrtca in urejenega otroškega igrišča bo staršem odpravila sleherno zagato, kako v še tako kratkem prostem času, ki nam je na voljo, pravočasno uskladiti vse obveznosti in aktivno preživeti dan v naravi. Manjše zavarovano otroško igrišče za brezskrbne trenutke igre se nahaja tudi znotraj samega stanovanjskega kompleksa.  

 

Govorimo o nadstandardnih stanovanjih, ki naj bi bila tudi energetsko varčna. Kaj določa tako visoko kakovost bivanja v vaših stanovanjih?

 

Kakovost bivanja določajo - poleg ostalih želja in potreb stanovalcev - tudi stroški vzdrževanja in porabe energije. Arhitekturna in funkcionalna zasnova stanovanj v Vojniški gmajni temelji na uporabi naravnih materialov, ki poleg bolj zdravega okolja zagotavljajo 45 odstotkov manj toplotnih izgub, kot je predpisan standard za tovrstne objekte. Vsa stanovanja v Vojniški gmajni imajo lastne števce in omogočajo individualno kontrolo porabe energije, kar seveda omogoča tudi, da temperaturo v stanovanju popolnoma prilagodite vašemu počutju in željam. Prav tako so vsa stanovanja klimatizirana in opremljena z visoko kakovostnim stavbnim pohištvom z zunanjimi senčili. Velike steklene površine odprejo naš bivalni prostor in ga povežejo z okolico, a zaradi visoke toplotne izolativnosti ne povzročajo izgub toplotne energije. Poleg tega stanovalcem 10 let ni treba vplačevati v rezervni sklad ter individulano skrbeti za dodatno vzdrževanje stanovanj in objekta. Organizirano vzdrževanje objekta in okolice bo tako prihranilo stanovalcem kar nekaj časa in seveda tudi denarja.

 

 Posebno pozornost ste namenili tudi starejšim in invalidnim osebam.

 

Postopno zmanjševanje mobilnosti in samostojnega obvladovanja okolja v starejšem obdobju zahteva posebne prilagoditve tako v našem domu kot okolici. V Vojniški gmajni smo mislili tudi na tovrstne ovire in smo objekt arhitekturno prilagodili tako, da je prijazen tako do slabše mobilnih kot tudi invalidnih oseb. Da bi bilo življenje za starejše v Vojniški gmajni zares lagodno in brezskrbno, smo poskrbeli tudi za možnost popolne oskrbe v okviru storitev bližnjega doma za starejše. Tudi sama lokacija v mirnem in zelenem okolju, v neposredni bližini trgovin in zdravstvenega doma je kot nalašč za enostavno in prijetno življenje v zrelih letih.

 

Je na voljo še kaj prostih stanovanj?

 

Trenutno je prostih še 16 stanovanj, od tega tri manjša stanovanja, ki so primerna tudi za varovana stanovanja. Sicer pa smo pripravili tudi vzorčno stanovanje, ki je na ogled po predhodnem dogovoru in v katerem je lepo prikazano, kako funkcionalno je lahko tudi manjše stanovanje, če je razporeditev dobro načrtovana in stanovanje primerno opremljeno. Več informacij o stanovanjih in možnih ogledih pa lahko bralci dobijo na telefonski številki 051 365 287 ali na naši spletni strani www.mikstanovanja.si

 

 

Jure Vovk

Oglejte si tudi