Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Psihiatrična bolnišnica Vojnik - dobitnica mednarodnega akreditacijskega standarda AACI

Psihiatrična bolnišnica je umeščena v samo središče Vojnika, obdaja pa jo čudovit zelen park, v katerem najdemo urejena igrala in sprehajalne poti. Ob vstopu človek začuti toplino in prijaznost, ki tam domujeta …
Moj sogovornik me je zelo lepo sprejel, in najin pogovor je neobremenjeno stekel. Marjan Javornik, doma iz Lovrenca na Pohorju, je bil dolgih 27 let zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na delovnem mestu pomočnika glavnega direktorja, bil je tudi član Sveta zavoda v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, zato mu  je odločitev o menjavi delovnega mesta v prvi vrsti predstavljala izziv, ki pa ga je z veseljem sprejel.

 

Vizija

Kakšno vizijo razvoja si današnji direktor Psihiatrične bolnišnice Vojnik želi, in se že počasi, a vztrajno uresničuje, je go. Javornik predstavil v svojem programu dela, zapisana je tudi na spletni strani bolnišnice. Želijo postati strokovno uveljavljena psihiatrična bolnišnica, pri svojem delu pa aktivno slediti razvoju psihiatrične stroke in psihoterapije.
Po njegovem mnenju je potrebno, da strokovni in poslovni direktor delata z roko v roki, da mora biti poslovanje stabilno, delovanje ustanove se mora bolj približati širši javnosti, zagotavljati je treba visoko raven  kakovosti, skrbeti za strokovni kader, tudi bivalni standard, vse z namenom, da bodo bolniki zadovoljni v vseh pogledih.

 

Dejavnosti

Gospod direktor mi je povedal, da so lani ob svetovnem dnevu duševnega zdravja skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo (v oktobru) priredili okroglo mizo, ki je bila zelo dobro obiskana, in na zanimiv način obeležili svetovni dan delovne terapije. Ponosni so tudi na prenovljeno spletno stran, ki je sicer ohranila rdečo nit prejšnje, pomembno pa je, da lahko prav vsi, tako bolniki, svojci, zaposleni in širša javnost, dobijo vse potrebne informacije o delovanju ustanove, o novostih, skratka o vseh aktualnih zadevah.

V bolnišnici so ponosni na nov biokemijski analizator, ki so ga nedavno pridobili, trenutno pa poteka prenova kopalnic in sanitarij na treh starejših oddelkih.

V bolnišnici je 160 zaposlenih v skladu s sistematizacijo. Bolnišnica ima 185 postelj. Letno opravijo 1.222 bolnišničnih primerov zdravljenj, 16.000 ambulantnih pregledov idr., z letnim »proračunom« približno 6.000.000 EUR. So učna baza in za farmacevtske firme opravljajo klinične raziskave. Veliko sredstev dobijo tudi preko donacij; približno 10.000 EUR/leto, ki jih v glavnem porabijo za strokovno izpopolnjevanje zaposlenih.

Direktor se zelo zavzema za strokovno izpopolnjevanje in izobraževanja svojih zaposlenih, tako da se jim ta omogoča v okvirih, ki jih dovoljuje zakonodaja in dopuščajo finančna sredstva.

 

Akreditacijska listina

Listina, na katero je Psihiatrična bolnišnica Vojnik nedvomno lahko zelo ponosna, je akreditacijska listina, ki so jo prejeli v aprilu 2016, svečano podelitev v juniju 2016 je opravil prim. Dorijan Marušič, direktor Akreditacijske hiše AACI. Listina predstavlja potrditev za uspešno in učinkovito izdelan sistem vodenja kakovosti ter potrditev, da je poslovanje v skladu z ameriškim standardom. Direktor je hvaležen komisiji za kakovost in vsem zaposlenim za vloženi trud za dvig kakovosti. Seveda je treba vsako leto posebej za listino izpolnjevati pogoje, se truditi, slediti stroki in graditi na nenehnem izboljšanju kakovosti, zagotavljanju varnosti bolnikov, svojcev, zaposlenih, obenem pa zagotavljati dobro počutje v ustanovi. Pridobitev akreditacijske listine je le stopnička v nenehnem dvigovanju kakovosti in ni sama sebi namen. Gre za način razmišljanja, da bolnišnica tudi deluje v skladu z zapisanimi pravili kakovosti. 

 

Prosti čas in želje za naprej

Kljub izjemno napornemu urniku moj sogovornik najde čas tudi zase, saj ima rad naravo, v kateri se sprošča; kolesari, hodi v hribe, igra namizni tenis, pozimi pa rad odide na kakšno turo smučanja …Ob večerih rad prebere še kakšno knjigo in se kot nekdanji aktivni glasbenik in folklorist umiri ob glasbi.

 

Gospod Javornik bolnišnico vodi s korektnostjo, je poln pozitivne energije, optimizma, navdušenja, strokoven in profesionalen, njegova velika želja pa je, da bi bolnišnica nekoč postala psihiatrična klinika, in trdno verjamem, da mu bo to s kolektivom tudi uspelo!

 

"Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, a njihov odmev je neskončen."
(Mati Tereza)

Dragica Jezernik
Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi