Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Imate doma izdelek, ki se vam je poškodoval, pa bi ga radi še uporabljali? Odnesite ga v Repair Café!

Imate doma izdelek, ki se vam je poškodoval, pa bi ga radi še uporabljali? Bi ga radi popravili, a ne veste, kako? Nimate izkušenj s popravili in mislite, da tega ne zmorete?! Se vam zdi, da se popravilo izdelka ne izplača in zato raje kupite novega?

Naj vas takšne in podobne misli ne odvrnejo od popravila vaših poškodovanih izdelkov in naj vas ne napeljejo k temu, da jih zavržete. Pogumno se s svojimi poškodovanimi izdelki odpravite na eno od lokacij, kjer domujejo t. i. kavarniške popravljalnice (Repair Café), ki so se v letu 2016 pojavile na slovenskih tleh – Repair Café Ljubljana na Povšetovi 4 v Ljubljani in Repair Café Vojnik na Celjski cesti 10 v Vojniku. Tam vam izbrišejo strah, vam pokažejo ter dokažejo, da je popravilo mogoče in da se tudi izplača – tako iz ekonomskega kot seveda tudi iz okolijskega vidika.

 

V kavarniških popravljalnicah lahko ustvarjate, se družite ob skodelici kave in si ob tem seveda, pod strokovnim vodstvom izkušenega mojstra, popravite poškodovane predmete. Pa naj bo to ura, svečnik ali jopica. Ker pri popravilu niste samo v vlogi pasivnega opazovalca, ampak aktivno sodelujete v samem procesu, s tem pridobite osnovne veščine popravil – to pa je tudi eden ključnih elementov tovrstnih kavarniških popravljalnic. Poleg popravljenega izdelka s sabo domov odnesete tudi novo znanje, tako da se lahko naslednjič popravila samozavestno in brez strahu lotite sami. Vsak predmet, ki ga boste popravili, pomeni en predmet manj na odlagališču, zato s popravilom in ponovno uporabo popravljenega predmeta prispevate k preprečevanju nastajanja odpadkov in ohranjanju omejenih naravnih virov. 

V prestolnici, na Povšetovi 4, imate možnost za popravilo vaših izdelkov vsak zadnji četrtek v mesecu v Vojniku, na Celjski 10, vsako zadnjo sredo. Izjema ni bil niti praznični mesec december. V Ljubljani so tako v četrtek, 22. 12. 2016, sprejeli kar nekaj obiskovalcev – na šiviljskem oddelku so popravili pas, iz majice skrojili krilo ter pošili pasek za uro. Na lesenem oddelku so ustvarjali božična darila iz odpadnih kosov lesa ter osvežili podobo obešalnika. Najbolj pestro je bilo na oddelku za elektroniko, kjer so mojstri svetovali in nudili pomoč pri popravilu stenske ure, vintage radia, steklene stropne svetilke, polnilca za mobilni telefon ter za vnovično uporabo pripravili tudi popraskano posodo. V prvem Repair Caféju na slovenskih tleh – Repair Café Vojnik pa so se v mesecu decembru (28. 12. 2016) popravljali/obnavljali predvsem tekstilni in leseni izdelki.

Podpri z nami idejo Ne zavrzi ničesar tudi ti, in se pridruži na kakšnem izmed Repair Café dogodkov v prihajajočih mesecih. Tovrstne kavarniške popravljalnice v Okoljsko raziskovalnem zavodu pozdravljamo, podpiramo in spodbujamo, saj prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju omejenih naravnih virov. Promocija popravil in ponovne uporabe je tudi ena od dejavnosti projekta 3R kot življenjski stil, ki ga izvajamo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor.

Oglejte si tudi