Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Recikliran papir

Ste že razmišljali o uporabi recikliranega papirja? Občina Vojnik, kot okolju prijazna občina, se posveča tudi tej, sicer za nekatere bolj obrobni tematiki, pa vendar je tudi to del našega mozaika skrbnega ravnanja z naravnimi viri. Tako bomo predvidoma pričeli s tiskom občinskega časopisa Ogledalo na recikliranem papirju.

Prav tako želimo pisarniško poslovanje nadgraditi z manjšo porabo papirja (obojestransko tiskanje, elektronsko hramba dokumentacije) oz. uporabljati recikliran papir za dokumentacijo, ki nima trajne vrednosti. Zanimivo, da je problem nabave recikliranega papirja, saj po njem ni povpraševanja. 

Izraz recikliran papir se je uveljavil šele v zadnjem času in se uporablja za označevanje različnih vrst grafičnih papirjev, ki so izdelani iz 100 % papirnih odpadkov oziroma iz 50 % slabših vrst papirnih odpadkov. V Evropi papirna industrija povprečno uporablja že okoli 45 % recikliranih vlaken. Pri recikliranju se porabi manj surovin (lesa in vode), energije, manj oziroma skoraj nič kemikalij, bistveno pa se zmanjšajo izpusti CO2 v ozračje. Poraba papirja v svetu in v Sloveniji vztrajno narašča – od leta 1950 je svetovna proizvodnja papirja s 50 milijonov ton narasla na okoli 400 milijonov ton. Povprečna letna poraba papirja v Evropi znaša 220 kg na prebivalca. V Sloveniji je leta 2010 znašala 185 kg na prebivalca.

 

V Sloveniji smo se doslej precej neuspešno spopadali z ločevanjem komunalnih odpadkov, saj jih na odlagališčih konča več kot 70 %. Po drugi strani pa papir ločeno zbiramo že vsaj 15 let in smo pri tem uspešni – v Evropi je povprečje ločeno zbranega odpadnega papirja 66 %, pri nas pa 64,6 %. To pomeni, da je popolnoma samoumevno, da papirja ne mečemo med ostale odpadke. Če torej znamo ločeno zbirati papir ni ovir, zakaj ne bi te prakse prenesli tudi na ostale odpadke.

 

Dejstva o recikliranju papirja

Osnovna sestava papirja je celuloza, ki jo pridobivamo iz lesa.

Papir je ena izmed snovi, ki jo je najlaže predelati in spet uporabiti.

Za eno tono nerecikliranega papirja je treba posekati 17 malih ali 2 veliki drevesi.

Ena tona recikliranega papirja porabi 64% manj energije, 50% manj vode (ohrani 40 m3 čiste vode) in 74% zniža emisije nevarnih snovi.

Nekatere vrste papirja je mogoče predelati celo po sedemkrat.

 

Dejstva o uporabi recikliranega papirja

Po kakovosti je lahko enak nerecikliranemu in beljenemu papirju, za pomembna trajna gradiva pa je smiselno uporabljati trajno – obstojni papir, ki je izdelan v skladu z mednarodnim standardom ISO 9706.   

S tiskanjem na recikliran papir se tiskalniki nič bolj ne obrabljajo in tudi poraba črnila ni nič večja.

Pogostejša uporaba recikliranega papirja bo posledično poskrbela tudi za boljšo založenost z njim, morda tudi znižala njegovo ceno.

Z uporabo recikliranega papirja pokažete tudi lastno ozaveščenost.

 

Torej razmislimo. V prihodnje lahko storimo nekaj za ohranjanje gozdov, varčevanje z energijo in zmanjšanje izpustnih toplogrednih plinov v ozračje, če uporabljamo recikliran papir. 

 

Viri: J. Vodopivec, Papir, Skupnost muzejev Slovenije

        http://www.bodieko.si/tag/recikliran-papir

 

Mojca Skale

Oglejte si tudi