Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Energetsko svetovanje ENSVET

Eko sklad že vrsto let nudi ugodno kreditiranje in subvencioniranje naložbenih ukrepov na področju varstva okolja in energetike. Poleg tega izvajajo tudi program energetskega svetovanja občanom v okviru mreže ENSVET.

Dejavnost se izvaja v občinskih svetovalnih pisarnah, ki so razpršene po celi Sloveniji. V svetovalnih pisarnah deluje več kot 70 neodvisnih svetovalcev, visoko izobraženih tehničnih strokovnjakov, ki poznajo dogovore na aktualna energetska in okolijska vprašanja. Svetovanje je za občane popolnoma brezplačno, potrebno je le predhodno naročilo na posvet z vaše strani. Številko za naročanje najdete na www.ensvet.si ali na brezplačni številki 080 1696.

 

V okviru mreže ENSVET opravljajo svetovalci tudi specifično dejavnost, ki se imenuje asistenca energetsko revnim občanom, na kratko AERO. Storitev opravljajo v sodelovanju s centri za socialno delo, saj so v dnevnem stiku z občani, ki jim je ta projekt namenjen. Vabimo, da se zainteresirani občani, ki ste prejemniki redne denarne socialne pomoči, pri strokovnem delavcu na CSD seznanite z informacijami, kako poteka brezplačno svetovanje in obisk energetskega svetovalca na domu. Pri tem prejmete letak AERO, njegov sestavni del je prijavnica, s pomočjo katere se prijavite na obisk. Ob obisku energetskega svetovalca na domu prejmete paket preprostih naprav za zmanjšanje porabe energije in vode (varčne sijalke, podaljški za elektriko s stikalom za izklop, varčevalni nastavki za pipo in tuš, tesnila za okna itd.), glede na potrebe vašega gospodinjstva.

 

Dejavnost AERO opravlja Eko sklad znotraj mreže ENSVET že 2 leti in je v tem času razdelil 139 paketov z napravami. Ob obisku na domu energetski svetovalec naredi ustrezne meritve in izračune, na podlagi katerih vam svetuje, kako takoj zmanjšati porabo energije in vode in s tem stroške zanje. V povprečju se na letni ravni z namestitvijo omenjenih naprav stroški za porabljeno energijo in vodo zmanjšajo za do 100 EUR. V nadaljevanju svetovalec predstavi tudi možnosti za različne naložbene ukrepe, za katere bi lahko (morda v prihodnosti) na skladu pridobili nepovratna sredstva ali posojilo.


Povzela: Lea Sreš

Oglejte si tudi