Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Mladi v mednarodnem mladinskem projektu

Ni bila težka odločitev Občine Vojnik pristopiti k projektu mesta Enna, Y.A.I.E.U.D. oz. Youth Award Innovative enterprises in the urban development/ Mladinski natečaj za inovativne podjetniške ideje v urbanem okolju v okviru programa Youth in Action.

Tako kot v drugih državah EU, se je v Sloveniji stopnja brezposelnosti v letu 2012 zvišala za 30 % in trenutno znaša okoli 23 % (medtem ko je bila stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji pred gospodarsko krizo okoli 10 %). Po podatkih Eurostata je bilo v državah članicah EU junija 2012 5,5 milijonov mladih brezposelnih, od teh 3,5 milijonov v evro območju. Najvišja rast števila mladih brezposelnih v EU je v Sloveniji.

 

Projekt Y.A.I.E.U.D. je zasnovan na odzivu lokalnih okolij v okviru partnerskih občin: Enne iz Sicilije, Gharba iz Malte, Chanie iz Grčije in Vojnika iz Slovenije.

 

Analiza stanja v vseh državah je pokazala, do so mladi trenutno še posebej ranljiva družbena skupina, predvsem zaradi razmer na trgu dela. Takšen položaj mladih ima tudi dolgoročne vplive, mladi se namreč vse kasneje osamosvajajo in ustvarijo lastno družino. V letu 2011 je tako kar tri četrtine mladih v starosti med 20. in 24. letom živelo s starši, v starostni skupini med 25. in 29. letom pa je bilo takšnih še vedno polovica. Ob zavedanju te problematike se je razvila ideja spodbujanju kulture samozaposlovanja med mladimi, predvsem na podeželskih območjih, ter izmenjavi najboljših praks v sodelovanju z lokalnimi organi in mladinskimi organizacijami.

 

V mesecu novembru potekajo v Vojniku delavnice na temo podjetništva, komunikacije, kreativnosti in ustvarjanja idej, kreativnega reševanja težav in razmišljanja zunaj zastavljenih okvirjev, rabe kreativnosti ter vodenja, razvoja poslovnih idej, poslovnih načrtov, inovativnih rešitev ter sistemov.

 

Ideje udeležencev delavnic, razvite v obliko poslovne priložnosti in poslovnega načrta, se bodo potegovale za »Evropsko nagrado za kreativnost in inovacije«. Udeleženci bodo oblikovali realen projekt na različnih področjih (turizem, kmetijstvo, informatika, gospodarstvo, storitve) in se s prijavo na tekmovanje registrirali k sodelovanju. Tri najviše uvrščene poslovne ideje udeležencev iz Vojnika bodo omogočile avtorjem udeležbo na strokovnem seminarju v Enni in srečanje z udeleženci delavnic iz drugih držav. Zaključni strokovni seminar »Lokalni razvoj in boj proti brezposelnosti mladih ter izključenosti mladih« bo potekal meseca februarja 2014 s podelitvijo nagrad najboljšim idejam. 

 

Alenka Vodončnik

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi