Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Mednarodni obrtni sejem kroji Vojničanka

Največjo sejemsko hišo v Sloveniji vodi Breda Obrez Preskar, nekdaj Kozjanka, nato Celjanka, zadnjih šest let pa Vojničanka, ki obožuje sprehode do Tomaža.

Odkar jo poznam, je rdeča nit celjske sejemske dejavnosti. Družbi Celjski sejem se je zapisala pred 21 leti. To je bila njena prva služba. Od takrat je napredovala do pomočnice nekdanjega direktorja Franca Pangerla, leta 2009 pa je sama postala vodilni človek sejma. Ker je njeno direktovanje sovpadlo z začetkom recesije, je vpeljala mnoge nove prijeme in trende. Sejmi, poleg tradicionalnega obrtnega pripravljajo še kup drugih sejmov (med temi precej izstopa najnovejši erotični sejem), so sedaj krajši, še bolj poslovni in mednarodni (letos so eno celo sejemsko dvorano napolnili zgolj Turki), obenem pa razstavljavcem in obiskovalcem ponujajo kup dodatnih ugodnosti, kot je na primer brezplačni internet, varstvo otrok, razni šovi in podobno.

 

Čeprav vodi največjo sejemsko hišo v Sloveniji in si mora kot ženska še bolj utirati pot v poslovnem svetu, je vedno nasmejana in dobre volje. Očitno k temu veliko prispeva prav Vojnik, v katerem si polni baterije. »Jaz sem izredno zadovoljna, ko si po službi spočijem na domači terasi ali pa, ko jo mahnem na Tomaža. Dve poti imam, eno daljšo in eno krajšo. Najbolj pa sprehode do Tomaža obožujem prav v tem času, ko ob poteh zorijo robide, ki jih ljubim,« opisuje.

 

Vojničanka je postala povsem po naključju. »Nikoli si nisem predstavljala, da bom kdaj živela tukaj. Po rodu sem Kozjanka, nato pa sem od svojega 18. leta živela v mestu. Najprej v Štorah pri moževih starših, nato v Celju v bloku. Pričakovala sem, da bova z možem parcelo našla kje v okolici Celja, potem pa sva, ko sva že skoraj obupala, povsem po naključju odkrila Vojnik. »Sploh sinu je bila ta ideja takoj všeč. In tudi najhitreje se je vživel v to okolje, si našel prijatelje in športne dejavnosti. Nato sva se tudi z možem zelo našla tukaj. Vse je blizu, tako potrebna infrastruktura kot narava. Obenem pa se je veliko najinih znancev in prijateljev iz Celja tudi preselilo v ta del Vojnika. Na primer družina Semolič (Andreja Semolič je zaposlena na Regionalni gospodarski zbornici Celje, op. p.), pa Polšak (lastniki podjetja Slada, op. p.), tudi Roman Matek, dolgoletni prvi mož Thermane, je doma blizu mene.«

 

Edino društvo, v katerega se je za zdaj včlanila, je Turistično društvo Vojnik (z možem sta lani prejela priznanje za urejeno bivalno okolje). »Kaj več mi delo ne dopušča, težko bi usklajevala še kakšne druge stvari zraven. Sem pa kot nekdanja gasilka vesela (še v času, ko sem bila Kozjanka, sem bila tudi tekmovalka), če jim lahko kako pomagam. Vem, da zdaj kupujejo novo vozilo, zato po svojih močeh pomagam. Določeni so me sicer vabili še kam drugam, vendar sama ne želim delovati politično. Tudi mož se po končanem delu tako kot jaz rad drži doma in okolici. Njegov glavni hobi je urejanje zelenice.«

 

Tudi obiske najraje pogostita kar doma. »Gostinska ponudba v Vojniku se tako hitro spreminja, da niti raje ne tvegamo,« smeje doda. Počasi pa se tudi okolica njenega doma spreminja v »službo«. »Res, v Vojnik se seli že tretji sejmovec, moj pomočnik Robert. Včasih se že malo pohecamo, da če nas bodo v Celju preveč obremenili z raznimi dajatvami, se bomo kar vsi preselili v Vojnik, ko je ravno tukaj že toliko naših združenih moči. Potem bi lahko v službo hodila s copati,« pogovor šaljivo zaključi sogovornica.

 

Rozmari Petek

 

SLIKA: Prikupna in vedno urejena Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica Celjskega sejma. (osebni arhiv)

 

 

Oglejte si tudi