Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Lokalni energetski koncept - LEK

Zaradi potrebe po izboljšanju energetskega stanja, sta bila v sprejeta dva osnovna in pomembna dokumenta: Resolucija o nacionalnem energetskem programu (Ur. l. RS št. 57/04) in Energetski zakon (Ur. l. RS št. 27/07). Ta zakon usmerja in nalaga občinam izvajanje programov učinkovite rabe energije, uporabo obnovljivih virov energije, k zmanjševanju energetske odvisnosti od zunanjih dobaviteljev energije, energetski učinkovitosti uporabljene energije in zanesljivosti uporabljenih virov energije. Vse te naloge zahtevajo izdelavo lokalne strategije rabe energije oziroma izdelavo dokumenta LOKALNI ENERGETSKI KONCEPT - LEK.

LEK  je dokument, ki občino, njene prebivalce in dejavnosti usmerja  k sistematskemu oblikovanju in vzdrževanju podatkov o porabi in rabi energije. Na osnovi teh podatkov je možno uvajanje ukrepov učinkovite rabe energije (URE), energijsko učinkovitost posameznikov, skupnosti v občini in dejavnosti ter možnost uvajanja obnovljivih virov energije (OVE) in pa seveda pridobivanje

 

Sprejeti LEK pa je tudi eden od pogojev za pridobivanje finančnih spodbud na razpisih. V mesecu oktobru 2011 je Eko sklad objavil Javni poziv za nepovratne finančne spodbude za nizko energetsko in pasivno gradnjo stavb v lasti občin. Na občini smo ocenili, da bi lahko na tem razpisu kandidirali s prijavo telovadnice Vojnik.

 

LEK je pokazal, da imamo energetsko stanje javnih objektov zelo zadovoljivo oz. bistveno nad slovenskim povprečjem, kar je posledica novogradenj in adaptacij v zadnjih letih. Najslabše je bilo energetsko stanje v vrtcu Mavrica Vojnik na Prušnikovi ulici, ki pa se bo z rušitvijo in novogradnjo energetsko učinkovitega objekta, izboljšalo. Te ukrepe bo treba urediti še v enoti Frankolovo.

 

Energetsko stanje pa je precej slabše v stanovanjskih objektih. Na tem področju bo v prihodnje potrebno tudi na občinskem nivoju motivirati naše občane za izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije.

 

Odprti razpisi za izboljšanje energetskega stanja so objavljeni na spletni strani Eko sklada:

http://www.ekosklad.si/html/kdo/index.html.

 

 

 

PRENOVA SISTEMA JAVNE RAZSVETLJAVE

 

Občina Vojnik pa je v skladu z Uredbo o mejnih vrednosti svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur. l. RS, št. 81/2007, 109/2007, 62/2010), ki določa ciljne vrednosti glede porabe električne energije za javno razsvetljavo, pristopila k prenovi omrežja javne razsvetljave. Del omrežja v krajevni skupnosti Vojnik je bil prenovljen lani, zdaj pa se prijavljamo na razpis za prenovo preostalega omrežja javne razsvetljave (KS Nova Cerkev in Frankolovo ter del Vojnika).

 

V Občini Vojnik je skupno 546 svetilk, ki spadajo pod javno razsvetljavo in 38 prižigališč. Nameščenih je še 82 svetilk, ki ne spadajo pod javno razsvetljavo in se ne napajajo iz obstoječih prižigališč javne razsvetljave. V občini so 203 svetilke, ki ne ustrezajo Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur. l. RS, št. 81/2007, 109/2007, 62/2010). Sem spadajo tudi svetilke tipa AXIAL, ki ne ustrezajo omenjeni uredbi zaradi nepravilnega pokrova svetilke, vendar so v njih vgrajene varčne sijalke. Ostali tipi svetilk so AX1, CD, CF-S, CX, DEKOR-14, DEKOR-7, KA, NN6, ST-S, UL ter UL-MALA.

Nameščenih je 343 svetilk, ki ustrezajo Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur. l. RS, št. 81/2007, 109/2007, 62/2010). Ustrezne svetilke so tipa CX200, KAOS, LUNOIDE, MODUS in ONIKS. Skupna izračunana moč nameščenih svetilk je 44,610 kW. Izračunana letna poraba energije svetilk je 178,440 MWh.

 

Predviden prihranek po projektantskem predračunu je 53.066 kWh.  

 

 

Jelka Gregorc                                                                       

Oglejte si tudi