Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Nova kmetijska reforma 2015–2020

Obvezna predhodna usposabljanja za vključitev v ukrep Kmetijsko okoljskih podnebnih plačil (KOPOP). Zainteresirani za vstop v ukrep KOPOP morajo že sedaj poskrbeti za izpolnitev vstopnih pogojev.

Z letom 2014 se dokončno zaključuje izvajanje ukrepa Kmetijsko okoljskih plačil (KOP) z vsemi podukrepi, ki smo jih do sedaj poznali pod kraticami REJ, KOL, ZEL, PP, ZVE itd. Ukrep se zaključuje za vse, torej tudi za tiste, ki se jim do konca leta 2014 še ni iztekla petletna obveznost vključenosti.

 

Z željo še večje dostopnosti kmetijsko okoljskih ukrepov in še večje ciljne naravnanosti je bil v zadnjih dveh letih pripravljen nov ukrep Kmetijsko okoljsko podnebnih plačil, ki se bo po novem s kratico imenoval KOPOP.

 

Ukrep po novem ne bo več »paketno« zasnovan, temveč si bo posamezne zahteve izbiral kmet sam. Upravičenec, ki bo želel vstopiti v ukrep, bo moral izpolniti vstopne pogoje (t. i. pogoje upravičenosti), med petletno obveznostjo pa bo moral izpolnjevati osnovne zahteve in svoje izbrane zahteve. Za vstop v ukrep mora imeti kmetija v uporabi vsaj 1 ha kmetijskih zemljišč, v KOPOP pa mora od tega vključiti vsaj 0,3 ha površin. Vstop v ukrep bo mogoč v letu 2015, za zdaj se načrtuje, da bo vstop mogoč tudi še v letu 2016.

 

I. Vstopni pogoji oz. pogoji upravičenosti (obvezno za vse)

  1. Kmetijsko gospodarstvo mora biti vpisano v register kmetijskih gospodarstev (RKG).
  2. Upravičenec mora opraviti 6-urno predhodno usposabljanje še pred začetkom izpolnjevanja programa aktivnosti.
  3. Upravičenec mora imeti na podlagi veljavnih analiz tal izdelane gnojilne načrte za vse GERK-e, kjer uporablja mineralna gnojila.
  4. Za kmetijsko gospodarstvo oz. kmetijsko gospodarstvo planina mora biti izdelan program aktivnosti (PA).

Vsebina vstopnih pogojev je podrobneje opredeljena v nadaljevanju.

 

II. Osnovne zahteve (obvezno za vse)

  1. Obvezna vsakoletna udeležba upravičenca na 4-urnem izobraževanju
  2. Obvezna uporaba individualnega svetovanja v prvih treh letih vključenosti v ukrep KOPOP (za kmeta brezplačno); to pomeni obisk svetovalca na kmetiji, kjer skupaj pregledata izvajanje zahtev, hranjenje dokumentacije, vodenje evidenc ipd., ob tem pa bo izvedeno tudi svetovanje na temo naravovarstvenih in vodovarstvenih vsebin ter podnebnih sprememb.
  3. Vodenje evidenc o vseh delovnih opravilih
  4. Prepovedana uporaba blata iz komunalnih čistilnih naprav
  5. Prepovedana setev/saditev gensko spremenjenih organizmov

 

III. Dodatne zahteve (upravičenec izbere najmanj eno zahtevo oziroma tri* zahteve v okviru spodaj navedenih shem po lastni izbiri)


Zahteve so zaradi boljše preglednosti razvrščene v 9 shem:

  1. okolju prijazno poljedelstvo in zelenjadarstvo,
  2. okolju prijazno hmeljarstvo,
  3. okolju prijazno sadjarstvo,
  4. okolju prijazno vinogradništvo,
  5. okolju prijazno gospodarjenje na travinju z živalmi,
  6. gospodarjenje z naravovarstveno pomembnimi travišči,
  7. varovanje vodnih virov,
  8. ohranjanje krajine in
  9. ohranjanje genskih virov.

 

*Najmanjše število zahtev, ki jih bo moral upravičenec izbrati, še ni usklajeno med MKGP, ki predlaga eno zahtevo, in Evropsko komisijo, ki predlaga, da bi vsak upravičenec moral izbrati najmanj tri dodatne zahteve.

 

 

OBVEZE VSTOPNIH POGOJEV

 

1. vstopni pogoj: Vpis v register kmetijskih gospodarstev

Večina kmetijskih gospodarstev je v register kmetijskih gospodarstev že vpisana (vsi, ki imate KMG-MID številko, vsi, ki ste v preteklih letih oddajali zbirno vlogo ipd.). Za vpis v register je treba poskrbeti predvsem v primerih, ko nekdo začenja na novo opravljati kmetijsko dejavnost. Vse v zvezi z vpisom se uredi na najbližji upravni enoti.

 

2. vstopni pogoj: Obvezna predhodna usposabljanja

Vsak, ki se bo vključil v ukrep KOPOP, mora obvezno opraviti predhodno usposabljanje v obsegu 6 ur, ki bo za območje izpostave Celje organizirano 20. 11. 2014 ob 9. uri ter 2. 12. in 3. 12. 2014 ob 16. uri. Vsi vlagatelji zbirnih vlog boste prejeli povabilo na to usposabljanje. Zainteresirani upravičenci se morate na usposabljanje pravočasno prijaviti.

 

3. vstopni pogoj: Gnojilni načrti na podlagi veljavnih analiz tal

Kmetijsko gospodarstvo, ki se bo vključilo v ukrep KOPOP, bo moralo imeti pred vstopom v ukrep na podlagi analiz tal, ki niso starejše od pet let, izdelane gnojilne načrte za vse GERK-e, kjer se uporabljajo mineralna gnojila.

Zato morate že zdaj vsi zainteresirani preveriti, ali imate za vse površine, ki jih gnojite z mineralnimi gnojili, izdelane še veljavne analize tal (narejene po 1. januarju 2010) in ali te vsebujejo vse predpisane podatke. V nasprotnem primeru je sedaj po spravilu pridelkov in pred naslednjim gnojenjem najprimernejši čas za jemanje vzorcev in oddajo vzorcev v analizo.

 

Novost v letu 2015 je, da mora analiza tal za vse vrste rabe – razen za travinje – poleg podatkov o vsebnosti P, K v tleh in vrednosti pH tal vsebovati tudi podatek o vsebnosti organske snovi.

 

4. vstopni pogoj: Obvezna priprava programa aktivnosti

Vsako kmetijsko gospodarstvo, ki se bo odločilo za vključitev v ukrep KOPOP, bo moralo pripraviti program aktivnosti, pri čemer mu bomo brezplačno pomagali kmetijski svetovalci.

 

Za pristop k izdelavi programa aktivnosti mora upravičenec:

  • imeti opravljeno predhodno 6-urno usposabljanje;
  • imeti urejene GERK-e, za kar se pravočasno dogovorite na najbližji upravni enoti;
  • imeti ustrezno število veljavnih analiz tal, na podlagi katerih ima za vse GERK-e, ki se gnojijo z mineralnimi gnojili, izdelane gnojilne načrte;
  • razmisliti in pripraviti osnutek petletnega kolobarja poljščin v primeru izbire zahtev, ki vključujejo pripravo kolobarja.

 

Predvidoma bo priprava programov aktivnosti mogoča od 1. decembra 2014. Program bo moral biti narejen najkasneje en dan pred vnosom zbirne vloge, vendar najkasneje do zadnjega dne rednega roka za oddajo zbirne vloge. Ker kmetijski svetovalci v roku za oddajo zbirnih vlog ne bomo imeli časa za pripravo programov aktivnosti, že zdaj pozivamo vse, ki se boste odločili za vstop v ukrep KOPOP, da s pripravo programov aktivnosti ne odlašate in se po opravljenem izobraževanju čim prej naročite na izpostavi Celje za izdelavo programa. Prijave za izdelavo programov aktivnosti bomo kmetijski svetovalci zbirali že na predhodnih usposabljanjih.

 

 

Nov samostojen ukrep za ekološko kmetovanje

V novem programskem obdobju bo mogoče vlagati zahtevke tudi za ukrep Ekološko kmetovanje (EK), ki se bo po novem izvajal samostojno oziroma ločeno od ukrepa KOPOP. Podpore bodo dodeljene tako za izvajanje ekološkega kmetovanja kot tudi za preusmeritev. Pri tem ukrepu bo treba biti za vstop vpisan v RKG, prijavljen v kontrolo pri eni od kontrolnih organizacij (najkasneje do 31. decembra 2014; velja tudi za tiste, ki nameravajo podaljšati, obnoviti prijavo) in imeti vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge izdelan program aktivnosti – ne bo pa treba opraviti obveznega predhodnega usposabljanja kot pri ukrepu KOPOP. Kljub temu bodite na obvezo predhodnega usposabljanja pozorni tisti ekološki kmetje, ki boste ukrep EK kombinirali z zahtevami iz ukrepa KOPOP. 

 

Povabilo k lastnemu obveščanju

Kljub temu da Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, v okviru katerega sta poleg drugih predvidena tudi ukrepa KOPOP in EK, še ni potrjen in se lahko posamezne zahteve in pogoji, ki smo jih navedli v tem članku, še spremenijo, smo vam želeli predstaviti okvirne informacije o tem, kaj se načrtuje in na kaj morate biti že zdaj posebej pozorni.

Zaradi veliko novosti na področju ukrepa kmetijsko okoljskih podnebnih plačil in pri drugih ukrepih (neposredna plačila, OMD, ekološko kmetovanje, dobrobit živali itd.) vam priporočamo, da se v naslednjih mesecih po javnih medijih in izobraževanjih v organizaciji Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS čim boje seznanite z vsebino in zahtevami novih ukrepov skupne kmetijske politike programskega obdobja 2014–2020. Le z dobro obveščenostjo se boste lahko odločili za izvajanje pravih ukrepov in se izognili zamudam pri izpolnjevanju posameznih zahtev oz. oddaji zahtevkov.

 

 

Vesna Mazej Ušen, univ. dipl. inž. zoot.
KGZS - Zavod CE

(Vir: Zelena dežela, št. 124, oktober 2014)

 

Oglejte si tudi