Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Karierni zmenki prvič tudi v Vojniku

Člani Zaposlitvenega kluba Vojnik-Šentjur smo v sredo, 5. 3. 2014, ob 18. uri v sejni sobi Občine Vojnik povabili več delodajalcev in omogočili sebi ter drugim iskalcem zaposlitve simulacijo zaposlitvenih razgovorov. Karierni zmenki se zadnje čase uveljavljajo kot nov inovativen način v postopku zaposlovanja. Iskalci zaposlitve se delodajalcem predstavijo, delodajalci pa spoznajo več kandidatov v kratkem času.
»Udeležba na Kariernih zmenkih v Zagorju nas je motivirala k organizaciji podobnega dogodka,« je povedala Doroteja Špec, članica zaposlitvenega kluba. Karierni zmenki so potekali tako, da je bilo 10 minut namenjenih zaposlitvenemu razgovoru posameznih kandidatov z delodajalci, 5 minut pa komentarju delodajalcev na razgovor. Vodja Zaposlitvenega kluba je oznanila čas za menjavo in iskalci zaposlitve so se presedli k drugemu delodajalcu. Zaposlitveni zmenki so trajali eno uro in pol, delodajalci pa so imeli možnost spoznati 6 kandidatov.  Občina Vojnik, Agencija AVE, Alenka Vodončnik, s. p., Adecco, Osnovna šola Frankolovo, Razvojna agencija Kozjansko, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Radio Celje in Upravna enota Šentjur so se odzvali našemu povabilu. Še enkrat se jim zahvaljujejo za njihovo pripravljenost in čas. Z udeležbo na dogodku so pokazali, da jim je mar za brezposelnost mladih. Po opravljenih poizkusnih razgovorih smo postali samozavestnejši in bolj pripravljeni na naslednje zaposlitvene izzive. Zelo smo bili zadovoljni tudi s konstruktivno kritiko, saj je vsak delodajalec povedal svoje mnenje o naši predstavitvi. Spodbudili so nas, da smo popravili napake in nam dali motivacijo za nadaljnje karierne izzive. Razkrili so nam tudi svoja pričakovanja o potencialnih kandidatih za delovno mesto v različnih podjetjih ter ocenili naše življenjepise.

»Karierni zmenki so bili zame zelo poučna izkušnja. Tudi če kot iskalec zaposlitve predčasno pozanimaš o morebitnih vprašanjih in dobrih odgovorih, se na koncu vedno izkaže, da dobiš nepričakovano vprašanje, na katerega moraš odgovoriti odkrito in seveda sebi v prid. Za to pa je potrebna vaja, da je nastop vsakič bolj samozavesten. Karierni zmenki so bili tako odlična priložnost, da smo se preizkusili v različnih situacijah in bomo bolje pripravljeni za takrat, ko bo šlo zares. Seveda upamo, da čim prej,« je svoje vtise strnila Ana Hotko, članica Zaposlitvenega kluba Vojnik-Šentjur.

Zaposlitveni klub Vojnik-Šentjur deluje v Vojniku in Šentjurju od oktobra  v okviru projekta »Služba me ne išče«. V okviru dejavnosti za boljšo zaposljivost mladih smo povabili kariernega svetovalca, ki nam je svetoval o načrtovanju karierne poti, direktorico Zavoda za varstvo narave, ki nam je predstavila delo v njihovem zavodu. Marijana Kolenko je za nas vodila tečaj retorike, kar nam je pomagalo k izboljšanju izraznih sposobnosti in govorice telesa ter odpravi treme. Udeležili smo se številnih predavanj o izboljšanju življenjepisov in o socialnem podjetništvu. Dobro je bilo vzpostavljeno tudi sodelovanje z drugimi klubi, zato smo drug drugega vabili na svoje projekte. Obiskali smo različna podjetja, npr. POP TV, Krater Media, Si-mobil. S pomočjo Zaposlitvenega kluba je naš član Aljaž dobil zaposlitev v Si.mobilu, kar je bila njegova primarna želja. V okviru projekta »Služba me ne išče« je Si.mobil namreč omogočil šestim članom klubov prakso v njihovih poslovalnicah. Ravno praksa v Celju je našemu Aljažu omogočila zaposlitev.

Kaj pa naš čaka še v prihodnje? V marcu načrtujemo obisk Adecca, saj so nas že prepričali z nudenjem kariernega svetovanja in si želimo še več informacij. Zavedamo se namreč, da je prvi vtis pri delodajalcu ključnega pomena. Dogovarjamo se s predstavniki agencije SPIRIT, saj so se obiski podjetij izkazali kot dobra strategija povezovanja mladih s podjetji. Drugi del naših srečanj pa bo namenjen načrtovanju mentorstva. Vsak član si bo poiskal osebnega mentorja, ki mu bo pomagal do zaposlitve z mreženjem, vključitvijo v projekt ali drugih aktivnosti, ki si jih želi kandidat in so seveda izvedljive.

 

O projektu Služba me ne išče

Zavod Nefiks iz Ljubljane ob podpori znamke ORTO v tem letu nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri razvoju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal šestnajstim mladim. Letos zaposlitveni klubi potekajo od novembra 2013 do maja 2014 v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.


Jasmina Jakopič

Foto: Jure Vovk

Oglejte si tudi