Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Dolgoročna razvojna strategija občine Vojnik 2010–2020

Vizija: občina Vojnik bo s trajnostnim razvojem na vseh področjih omogočila sedanjim in prihodnjim rodovom kakovostno življenje z aktivnim vključevanjem v gospodarske in družbene procese okolja.

Dolgoročna razvojna strategija občine Vojnik 2010–2020

Gornji zapis je ključno besedilo Strateškega razvojnega načrta, v katerem so zapisane temeljne smernice dolgoročnega razvojnega načrta občine Vojnik. V času, ko se zaključuje mandat sedanjemu občinskemu svetu in županu ter se približuje obdobje nove ali prenovljene ekipe, je pravi trenutek, da si osvežimo cilje in razloge, zaradi katerih je strategija nastala.

 

Pobudo za nastanek Strateškega razvojnega načrta občine Vojnik smo podali zaradi zavedanja, da je prostor, ki ga ima občina in z njo mi občani, zelo omejen. To je razlog, da razvoj skrbno načrtujemo in premislimo, kakšne objekte bomo na neko območje umestili in kam, da si z napačnimi ali premalo premišljenimi potezami ne zapremo možnosti nadaljnjega razvoja.

 

Kot glavni pobudnik izdelave Strateškega razvojnega načrta sem postal vodja skupine – ta je imela nalogo, da pripravi in predstavi ta pomembni dokument. Trudili smo si oblikovati kompetentno ekipo, v katero bi vključili najpomembnejše posameznike, istočasno zaradi lažjega usklajevanja ni smela biti prevelika. Na koncu je bila imenovana dvostopenjska ekipa; ožja in širša skupina za pripravo razvojne strategije, v katero so bili imenovani župan, predsednik krajevnih skupnosti, predsedniki občinskih odborov ter zunanji strokovnjaki in predstavniki: dr. Bogomir Kovač, mag. Damjan Pinter, Jure Ferlež, urbanistka Smilja Presinger in Žarko Samec.

Postopek priprave načrta je kompleksen. Po preučitvi razmer in stanja v občini smo nadaljevali z določitvijo največjih razvojnih težav na nivoju občine kot celote in posameznih delov. Ti podatki so bili osnova za izdelavo analize SWOT, v kateri smo določili prednosti in slabosti občine in ocenili, kje so naše priložnosti in kje nevarnosti. Na osnovi te analize smo izdelali vizijo razvoja in jo poskusili po najboljših močeh uvrstiti v finančni okvir. Pripravljavci strateškega načrta smo se v vsakem trenutku zavedali dejstva, da mora strategija zagotavljati minimum ohranjanja kakovosti okolja, kakovost pa sčasoma še povečevati, zato smo bili pri svojem delu nadvse previdni. Razmere, potrebe, priložnosti in nevarnosti smo obravnavali z različnih zornih kotov. Občino smo obravnavali kot celoto in po posameznih območjih. Ugotovitve smo združevali in primerjali. Včasih ni bilo preprosto najti ustrezne rešitve, a nam je uspelo. Določili smo prednostne naloge, ki naj bi jih občina uresničila v obdobju do leta 2020. Prednostne naloge smo predstavili občanom na delavnicah, te so bile obiskane nad pričakovanji. O mnogih projektih se je razvila debata. Na delavnicah in kasnejših razpravah smo skrbno beležili reakcije in pripombe razpravljavcev. Na osnovi teh smo pripravili končno obliko Strateškega razvojnega načrta; obravnaval in sprejel ga je občinski svet 15. septembra 2010.

Tako smo dobili legitimni dokument, v katerem je zapisano, kaj si ljudje v občini želijo in na kakšen način. Tu so zbrana izhodišča, na katerih naj občinska uprava, občinski svetniki in župani načrtujejo in gradijo razvoj okolja, v katerem bomo živeli mi in zanamci.

 

Trenutek pred volitvami je najprimernejši, da prihodnje akterje opozorimo na to, da v občini imamo dokument, v katerem je zapisano: kaj si želimo, kje in kako. V preteklem mandatu smo si svetniki prizadevali usmerjati razvoj po smernicah, zapisanih v tem dokumentu. Do večjega odklona je prišlo le pri umestitvi vrtca v Vojniku, druge dejavnosti so potekale v predvidenih okvirjih.

Skupina, ki se je v tem mandatu preoblikovala v skupino za spremljanje izvajanja strategije in pripravo ustreznih korekcij (zaradi posledice spremenjenih okoliščin), je dejavnosti nadaljevala. Intenzivnost dejavnosti je bila vsekakor nižja kot v času priprave strategije, a pomembnost dela zato nič manjša. Predvideno je, da bi delovala tudi v prihodnje, in upam, da bo tako tudi ostalo – ne glede izid volitev, saj je izvajanje tega načrta v interesu večine prebivalcev. 

 

Na novo svetniško ekipo in novega župana, ki jih bo občina dobila po volitvah 5. oktobra, naslavljam javni poziv, da pri načrtovanju razvoja poskušajo v največji meri upoštevati smernice razvoja, podane v Strateškem razvojnem načrtu. Morda rešitve, podane v tem dokumentu, ne bodo najpreprostejše, a bodo dolgoročno zagotovile primerno raven bivanja in razvoj tudi naslednjim generacijam v tej občini.

 

Samo Kunej, predsednik projektne skupine za pripravo strategije

Oglejte si tudi