Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Evropska unija v vojniški šoli

Tudi v tem šolskem letu je OŠ Vojnik aktivno sodelovala v projektu Evropska unija v šoli, ki ga že tretje leto zapored izvaja Center za proučevanje mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani pod akademskim koordinatorstvom doc. dr. Ane Bojinović Fenko.
Tokrat so na šoli vsebine, povezane z Evropsko unijo (EU), vključevali v predmet glasbena umetnost.

Tako so 6. maja 2015 prvošolci pod mentorstvom učiteljice Anke Krajnc v sodelovanju z Natašo Čerenak izvedli glasbeno uro prek spoznavanja uspavank štirih različnih držav članic EU. Poslušali so primere uspavank iz Francije, Italije, Češke in Avstrije, ugotavljali in primerjali njihove glasbene značilnosti ter jih primerjali s slovenskimi. Ob tem so usvojili geografski položaj držav in njihov medsebojni odnos (sosedstvo) ter učno uro zaključili z demokratičnim glasovanjem za video ogled najljubše uspavanke.

O evropskih državah so se učenci v nadaljevanju izobraževali tudi pri drugih predmetih; znanje so utrjevali in preverjali z odkrivanjem značilnosti evropskih držav s pomočjo predmetov iz potovalnega kovčka. Učenci 3. razreda pa so 13. maja pod mentorstvom Milanke Kralj spoznavali ljudske plese različnih evropskih držav. Najprej so ponovili znanje o slovenski ljudski pesmi in plesu, jih nekaj izvedli in opisali oblačila plesalcev. Nato so po video predvajalniku spoznali še nekatere druge evropske ljudske plese; češko polko, grški sirtaki in španski flamenko. Pri vseh so primerjali izvajalce, oblačila, tempo in instrumentalno podlago za ples. Ob koncu učne ure so si s kolegi vseh tretjih razredov ogledali izvedbo finskega otroškega plesa, ki jo je z mentorico Milanko Kralj pripravila skupina učenk plesnega krožka v okviru projekta Evropska vas.

Praznično delovno soboto dneva Evrope so 9. maja na poseben način obeležili učenci 9. c-razreda, saj so v okviru glasbene vzgoje poslušali, prepoznavali, primerjali, ugotavljali in vrednotili temeljne značilnosti glasbe 20. in 21. stoletja na študiji primera Eurosonga. Spoznali so avizo tega 60-letnega evropskega pevskega tekmovanja in kontekst njegovega nastanka. Ogledali so si izvedbi dveh pesmi, izvajalke Nicole Ein bisschen Frieden (Malo miru – zmagovalna pesem Eurosonga 1982) in Conchite Wurst Rise like a phoenix (Vstati kot feniks – zmagovalna pesem Eurosonga 2014). Primerjali so glasbene značilnosti, celostni vidik nastopov, vsebinsko sporočilo besedil pesmi, izvajalca, jezik izvajanja ter podobo tekmovanja v različnem časovnem okviru. Mentorica Emilija Kladnik Sorčan jih je opozorila, da so bili pozorni na družbeno-politične okoliščine, v katerih sta pesmi nastali, in tako so v razpravi ugotovili, da obe izvajalki opozarjata na temeljne družbene vrednote v evropskem prostoru, to so svoboda, mir, enakost ter varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Učno uro so učenci zaključili ob kitarski spremljavi z lastno izvedbo pesmi Malo miru v slovenskem jeziku. Po vseh treh v maju izvedenih učnih urah so sodelujoči učenci dobili zahvalno pozornost izvajalca projekta; skodelico s simbolom EU, vojniška šola pa je za vse razrede predmetne stopnje prejela družabno igro »Čutim Evropo«. Učne ure so učencem pokazale transnacionalno dimenzijo glasbe, ki povezuje državljane EU ne glede na narodnost, jezik ali druge nacionalne značilnosti v evropsko skupnost ljudi, v kateri otroci poslušajo podobne uspavanke, narodi plešejo ljudske plese s podobnimi motivi in izvajalci tekmujejo v izvajanju zabavne glasbe s skupnim namenom krepitve medsebojnega razumevanja in kulturne pestrosti.

Namen projekta EU v šoli, ki ga sofinancira EU in od leta 2011 poteka v različnih oblikah po vseh državah članicah EU, je povečati poznavanje in zanimanje za EU pri državljanih EU. Znanje in interes za procese in politike EU sta namreč temeljni predpostavki za aktivno državljanstvo mladih (in vseh drugih) ter za kritično vrednotenje učinkov EU na vsakdanje življenje. Letošnji projekt z naslovom »Učni načrti osnovnih šol, obogateni z vsebinami o Evropski uniji«, v katerem je poleg vojniške sodelovalo še 9 drugih osnovnih šol, se osredotoča na izvajanje ciljev učnih načrtov šestih predmetov na razredni in predmetni stopnji prek podajanja aktualnih vsebin o EU. Predmeti, za katere so bile oblikovane na sinhronizacijski didaktiki in avtentičnem učenju temelječe učne ure in inovativni načini preverjanja znanja, so družba, spoznavanje okolja, glasbena umetnost, zgodovina, geografija ter domovinska in državljanska kultura in etika.

Uspeh projekta je razviden ne le iz ocen učnih ur zadovoljnih učencev in učiteljev, temveč tudi iz dosega izdelkov projekta, to so učne priprave z delovnimi gradivi in preverjanji znanja 18 učnih ur, ki bodo objavljeni v prostem dostopu kot elektronska knjiga na spletnih straneh projekta in Zavoda za šolstvo Republike Slovenije kot priporočilo za rabo zainteresiranim učiteljem. 

 

Ana Bojinović Fenko

 

Oglejte si tudi