Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

32. Pohod na Komelj

V nedeljo, 17. julija 2011, je bil tradicionalni 32. pohod na Komelj na avstrijskem Koroškem v spomin na vse žrtve nacizma, predvsem pa padlih borcev Domnove čete in 66-letnice konca druge svetovne vojne. Kot vsako leto ga je organizirala Zveza koroških partizanov in slovenskega prosvetnega društva »Edinost« iz Pliberka.
Na spominski pohod kot manifestacijo dobre volje, enakopravnosti in mirnega sožitja so bili vsi prisrčno vabljeni in so se z mnogo dobre volje pohoda tudi udeležili.

Tako smo se ob 9.30 uri zbrali na domačiji pokojnega tovariša Lipeja Kolenika v Čirkovčah pri Pliberku/Bleiburgu in se napotili na vrh Komlja, kjer smo se udeležili spominske svečanosti pri Cimpercu. Na svečanosti sta sodelovala tudi Godba na pihala iz Nove Cerkve in Dobrne ter Moški pevski zbor KUD Vojnik, za kar se jima najlepše zahvaljujemo. Županovo odsotnost je kot predstavnica občine Vojnik opravičila Mojca Skale. Svečanost je vodil Franc Kuežnik, ki se je zahvalil vojniški aktivni udeležbi. V svojem nagovoru se je spomnil tudi našega pokojnega Jurija Bojanoviča. Svečanosti je sledila maša, v kateri je pel vojniški zbor.

Po uradnem delu je sledilo krajše prijetno druženje z našimi koroškimi brati, s katerimi smo pokramljali o Slovencih in njihovi pripadnosti domovini v teh krajih. Zanimivo, da je npr. v letu 1951 bilo na Komlju 100 % slovenskega prebivalstva, prav tako v nekaterih bližnjih naseljih: Belšak, Breg, Grablje, Rinkole in Senčni kraj. 

Spominskega pohoda in slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Združenje borcev za vrednote NOB Vojnik - Dobrna pod vodstvom predsednice Andreje Stopar.   

 

Mojca Skale

Oglejte si tudi