Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vipavski vinarji na Nizozemskem

Vipavska dolina se je že leta 2004 pridružila združenju majhnih obmejnih evropskih vinorodnih območij - mreži Vinest. Kot partnerska organizacija Zgornjo Vipavsko dolino zastopa Razvojna agencija ROD.
V letošnjem letu sta se mreži sedmih vinorodnih območij pridružili dve novi – hrvaški Ilok in nizozemski Groesbeek. Partnerji skupaj sodelujejo v različnih projektih, prav tako pa tudi gostujejo na različnih dogodkih posameznih partnerskih območij.

 

V septembru so se partnerji srečali na Južnem Gradiščanskem (Südburgenland) v mestu Eberau, kjer je potekalo tretje srečanje – delavnica v okviru projekta VINCULT. Tematika tokratnega srečanja je bila možnost večjega sodelovanja in izmenjave znanj med lokalnimi / regionalnim turističnimi ponudniki partnerskih območij. Partnerji so vsak za svoje območje pripravili in na srečanju predstavili tridnevni in enotedenski turistični paket, ki najbolj ponazarja ponudbo območja. Pri pripravi turistične ponudbe Vipavske doline so aktivno sodelovali predstavniki obeh lokalnih turistično - informacijskih centrov (TIC Vipava in TIC Ajdovščina). Na delavnici je pogovor tekel tudi o možnostih priprave skupnih večdnevnih turističnih paketov, ki bi vključevali dve ali več sosednjih partnerskih območij.

 

Delavnici je sledil še ogled dobrih praks avstrijskega partnerja z obiskom vinskega muzeja in Vinest vinoteke v Mochendorfu ter regionalne vinoteke Südburgenland, prav tako pa tudi terensko spoznavanje območja. V sodelovanju z madžarskim partnerjem (Vas County) je bil organiziran tudi obisk bio - hiše v kraju Lukácsháza ter mesta Szombathely.

Projekt VINCULT se izvaja v okviru programa Evropa za državljane in je namenjen sodelovanju pobratenih mest. Na tokratnem srečanju sta se pobratili mesti Eberau in Vaskeresztes. Partnerji se bodo ponovno srečali spomladi, tokrat v Španiji.

 

Ena izmed poti mreženja je tudi sodelovanje na dogodkih, ki jih organizirajo partnerska območja. Tako so predstavniki Vipavske doline gostovali na šestem festival vin, ki je konec septembra (29. in 30.) potekal v Groesbeeku, vinorodnem območju na jugu Nizozemske.

 

Povabilu k sodelovanju na nizozemskem festivalu vin so se odzvali štirje vinarji, in sicer Kmetija Kobal iz Budanj, Vina Petrič in Vinska klet Žorž s Slapa ter Vina Krapež iz Vrhpolja. Vipavski vinarji so se predstavili z barbero, cabernet sauvignionom, merlotom, rumenim muškatom, sivim pinotom … in seveda z avtohtonima sortama naše doline zelenom in pinelo.  Za turistično promocijo Vipavske doline celotne Slovenije sta poskrbela Turistično informacijski center Vipava ter David Koren iz 'Sobe in apartmaji Koren', ki je prisotnim zaigral na svojo domačo harmoniko.

 

Slovenski prispevek 'Vino in turizem v Vipavski dolini' je bil zelo pohvaljen tudi s strani obiskovalcev. Festival dnevno obišče več kot 2.000 ljubiteljev vina iz celotne Nizozemske kakor tudi iz sosednje Nemčije. Čeprav na Nizozemskem nimajo dolge tradicije vinogradništva in vinarstva, so se obiskovalci izkazali kot zelo dobri poznavalci vin, ki gojijo visok nivo kulture pitja vina in povezovanja vin s kulinariko. Prav tako pa se je izkazalo, da je nizozemski trg odprt za naša vina.


 

Vsekakor so si bili vsi na festivalu sodelujoči vinarji enotni, da je to dogodek, na katerem je vredno sodelovati tudi v prihodnje. Ali kot se je izrazila organizatorka dogodka Sylvia Fleuren iz turistične organizacije Groesbeek: »Radi imamo vipavska vina in vaše ljudi! Upam, da jim je bil dogodek všeč in da se naslednje leto vrnejo!«

 

Več o  projektu VINCULT in mreži VINEST si lahko preberete na spletni strani Razvojne agencije ROD (www.ra-rod.si) ter na spletni strani mreže (www.vinest.net).

 

Silvana Peljhan, RA Rod, foto David Koren

Povezave

www.vinest.net

Oglejte si tudi