Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Uspešen 9. plezalni vikend Tura 2014

Vikend v aprilu, letos od 4. do 6. aprila, je pod Gradiško Turo že tradicionalno namenjen športnim navdušencem, zlasti plezalcem.
V petek zvečer je z zanimivim predavanjem o svojih dosežkih navdušil Jernej Arčon (AO Nova Gorica), najbolj plezalsko vzdušje je v soboto dopoldne delno pokvarilo slabo vreme, vseeno pa je organizatorjem na umetni plezalni steni pod Turo uspelo izpeljati zanimivo tekmo za mlade plezalske navdušence iz cele Slovenije. V kategoriji najmlajših (letnik 2007 in mlajši) so prva mesta zasedli domačini: David Šček in Svit Šeliga, pri deklicah pa Anaja Golja in Maša Curk (vsi AO Vipava). V kategoriji 2001–2002 so bili najboljši Havijer Lešnik (DEŠ), Ruben Ferreira (AO Žiri), Špela Tonkli (DEŠ) in Meta Velikonja (AO Vipava).

Sobotno dogajanje se je zaključilo v baru Kampa Tura z večernim predavanjem vrhunske alpinistke Nastje Davidove in prijetnem klepetu s prijatelji plezalci in alpinisti.

Kot vsako leto je nedelja na plezalnem vikendu najbolj atraktiven dan, zanimiv tako za tekmovalce kot številne gledalce ob progi - t. i. advanture race. Tudi letos je organizatorjem uspelo pripraviti razgibano progo, ki se je začela z veslanjem po jezeru Vogršček. Tekmovalci so nato s kolesi pot nadaljevali mimo Sela proti Batujam, se povzpeli čez Preserje do sv. Martina, skozi Brje, Vrtovče, Šmarje in Gabrje do Erzelja, kjer jih je čakalo streljanje z zračno puško. Po opravljeni vmesni nalogi so se spustili skozi vasi Goče in Manče ter mimo strelišča Mlake čez Gradišče prikolesarili na vipavski plac. Kolesarski del poti se je tu z metanjem na koš zaključil, pred 26 udeleženci pa je bil še tek po priljubljeni vipavski tekaški trasi – ob reki Vipavi do Dolenj, mimo smetišča do Dolge Poljane in Budanj, kjer je sledilo streljanje z lokom. Tekaški del se je nadaljeval mimo cerkvice svetega Ahacija do plezališča Bela (spust ob vrvi in plezanje), na dnu soteske pa je tekmovalce čakala še zadnja prava avantura, spust po tirolski prečnici.

 Cilj letošnje dirke je bil na vipavskem osrednjem trgu z zadnjo postajo, disciplino presenečenja – ko je bil leseni sodček poln vode, ki jo je bilo potrebno prenesti čez posebno gugalnico, sta bila zmagovalca znana. 18 ekip je opravilo približno 50 kilometrov dolgo pot z vmesnimi disciplinami, najhitreje (s časom 3:27,03) pa sta s progo opravila Klemen Udovič in Robert Pobežin (Vaitapu Intersport). Drugouvrščena sta bila domačina Tadej Slokar in Matjaž Slejko (Slano blato Lokavec), v času pod štirimi urami pa sta na cilj prišla še člana ekipe ŠD Kettlebells Primož Verbič in Franci Sukolič.

S podelitvijo nagrad najboljšim, pogostitvijo in navdušenimi obrazi tako tekmovalcev kot obiskovalcev se je letošnji plezalni vikend pod Gradiško Turo končal. Brez zagnanih članov Planinskega društva Vipava in AO Vipava ter pomoči vseh iz ostalih pobratenih društev zagotovo ne bi uspel, zato iskrena hvala vsem prostovoljcem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi 9. plezalnega vikenda.

Nasvidenje torej prihodnje leto aprila, na takrat že jubilejnem desetem plezalnem vikendu pod Turo.

Polona Puc, PD Vipava

Oglejte si tudi