Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

KK Izvir Vipava se predstavlja

Ko se pelješ po magistralni cesti med Razdrtim in Novo Gorico, moraš že imeti srečo, da ne srečaš kolesarja v zeleno modrem dresu. Prva asociacija je Izvir Vipava. Približaš se kolesarju in vidiš, da si imel prav. To je le eden, dva, kdaj tudi deset ali dvajset izmed 267 kolesarjev, ki so vpisani v register Kolesarskega kluba Izvir Vipava.

Ta zeleno modri dres je prepoznavni znak kluba, ki ponazarja zeleno dolino in modro reko Vipavo. Klub je bil ustanovljen leta 1995 na pobudo sedanjega predsednika Branka Česna. Pri sami ustanovitvi mu je pomagalo še nekaj kolesarskih navdušencev. Leto kasneje se je klubu pridružil še en velik navdušenec - Lucijan Premrn, ki je ob predsedniku glavni 'krivec', da je danes Izvir Vipava eden najbolje organiziranih, prepoznavnih in tekmovalno zelo uspešnih amaterskih kolesarskih klubov v Sloveniji. Namen ustanovitve kluba je bil združiti ljubitelje kolesarstva zgornje Vipavske doline.

Klub deluje izključno na volonterstvu. Finančno mu pomaga Občina Vipava in nekaj sponzorjev kot so: Agroind Vipava, Fructal, Trsničastvo Vrhpolje, Mlinotest, Zavarovalnica Triglav, Kerimba, Nova KBM, Hranilnica Vipava, Elektronabava … Klub je registriran pri Kolesarski zvezi Slovenije. 30 kolesarjev ima licenco, kar pomeni, da se ti kolesarji redno udeležujejo dirk, ki štejejo za državno prvenstvo in pokal Slovenije. Kolesarji Izvira se redno uvrščajo na najvišje stopničke. Izvir je že vrsto let med tremi najboljšimi klubi v Sloveniji. Klub je registriran tudi v Italiji, kar omogoča kolesarjem sodelovanje na italijanskih dirkah, kjer se tudi redno uvrščajo na stopničke - tako posamično in kot tudi klubsko. V zadnjih letih na stopničkah za zmagovalce največkrat stojijo Lucijan Premrn, Miloš Brecelj, Tomi Curk, Aleš Krapež, Uroš Černigoj, Luka Česen, Robert Likar, Jože Štrancar, Boris Fabjan,Franc Mikuž.

Klub v septembru organizira že 19. dirko Vipava - Nanos, ki privabi vsako leto več kot 300 kolesarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Zaradi dobre organiziranosti dirke je Kolesarska zveza Slovenije klubu že sedemkrat dodelila organizacijo dirke za državno prvenstvo.

Izvir Vipava pa je v soboto,  24. maja, prvič organiziral cestno dirko (krožno) Slap – Lože – most pri Močilniku – Slap. Dolžina kroga znaša 4,2 km, v različnih kategorijah pa so vozili različno število krogov, amaterji in mlajši veterani denimo 15 krogov oziroma 63 kilometrov. Najboljši so pedala vrteli s povprečno hitrostjo nad 40 km na uro. Čeprav so izvirovci imeli veliko dela z organizacijo dirke, pa so bili tudi tekmovalno uspešni – Miloš Brecelj in Franc Mikuž sta v svojih kategorijah zmagala, Robert Likar je osvojil bron, četrti mesti pa sta osvojila Simona Gulja in Lucijan Premrn.

Vabimo vse ljubitelje kolesarstva, tako tiste, ki so željni tekmovanj, kot tudi vse tiste nedeljske kolesarje, katerim je všeč druženje in zmerno skupinsko kolesarjenje, da se nam pridružijo in včlanijo v naš klub (info@izvir-klub.si).

Branko Česen

Oglejte si tudi