Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Gorski kolesarji in gorski tekači spet prihajajo – letos kar iz 20 držav

Vipavska dolina vabi športne navdušence na športne prvomajske počitnice. V nedeljo, 23. aprila, se bodo okoli Vipavske doline podali gorski kolesarji na MTBVV Maratonu, naslednji vikend, 29.-30. aprila, pa še gorski tekači na 100UTVV, vsi pa bodo lahko uživali nepozabne športne izzive, razglede in užitke, gastronomske in turistične. Vipavska dolina ponuja športnikomizjemne pogoje za treninge in športni obisk skozi vse leto: mile zime brez snega, zgodnjo pomlad, suha poletja in dolge jeseni. Urejena infrastruktura in bogata ponudba so le še dodaten razlog za obisk. Prav zato se športniki radi vračajo v naše kraje, kjer spoznavajo bogato ponudbo, ne glede na letni čas, od blizu in daleč.
Letos smo še posebej veliko poudarka in sredstev namenili za promocijo v tujini, kjer je trg za tovrstne prireditve bolj razvit in potencial še toliko večji kot znotraj meja. Rezultati so vidni: tekači prihajajo iz 20 držav, kolesarji pa iz 4 sosednjih držav, kar pomeni tudi ogromen turistični potencial za ponudnike v dolini, saj bodo športniki in njihovi spremljevalci preživeli več dni v dolini, gotovo ne bodo spoznavali samo poti ampak ostalo ponudbo (nočitve, gostišča in lokalne znamenitosti), tiste, ki smo že prepričali, pa se vedno znova vračajo.

Športniki bodozasedli vipavske steze in kolovoze za prvomajske praznike (od 23.do 30. aprila), ko se bodo po slikovitih in vinorodnih poteh okoli Vipavske doline podali gorski kolesarji na izzivu MTB Maraton Vipavska dolina. MTB Maraton Vipavska dolina je spomladanski kolesarski dogodek, ki ga gorski kolesarji ne smejo zamuditi, saj predstavlja odličen preizkus pripravljenosti na poletno sezono. Kolesarje čakajo tri izzivi: 30, 50 in 85 km.

Trasa MTB Maratona Vipavska dolina pelje kolesarje iz Ajdovščine (Mladinski center Hiša mladih) mimo izvira Hublja in naprej po stari rimski poti Budanjam. Sledi spust med vinogradi in skozi center Vipave ternadaljuje z vzponom do Gradišča pri Vipavi in spustom v Podnanos. Sledi razgibana pot po južnih obronkih: zahteven vzpon na hrib Sv. Socerba, med brajdami, vinogradi in sadovnjaki do vasi Erzelj. Trasa MTB Maraton 80 se na Erzelju odcepi in nadaljuje čez slikovite južne obronke Vipavske doline. V Črničah začne vzpon na pobočje Čavna, mimo Vrtovina, Kamenj, Stomaža, čez Slano Blato proti Predmeji na Gori in letošnji podaljšek do Iztokove koče pod Golaki. Etapa si resnično zasluži vzdevek kraljevska: več kot 3.000 metrov vzponov, spektakularni spusti in bogati razgledi, ki poplačajo vsak napor. Sledi krog skozi Trnovski gozd in veličasten spust v cilj v Ajdovščini. Na najkrajši progi se lahko preizkusijo manj pripravljeni kolesarji in družine, med Ajdovščino in Vipavo bodo po stranskih potehkolesarili 28 kilometrov.

Športno druženje bo doživelo vrhunec med 28. in 30. aprilom 2017s tretjo izvedbo Gorskega ultramaratona Vipavska dolina – 100UTVV. Pričakujemo več sto domačih in tujih tekačev iz dvajsetih držav, ki se bodo preizkusili na treh dolžinah: 106 kilometrov, 50 in 25 kilometrov.

Najdaljša, 106-kilometrska preizkušnja obkroži Vipavsko dolino in ponuja tekačem slikovite razglede od Jadrana do Alp: iz Ajdovščine (obzidje Kastre) se vzpne na Goro, od tam po Robu, mimo Otliškega okna na najvišji vrh Mali Golak (1495 m), čez Čaven in Kucelj zahteven spust v dolino, proti najnižji točki proge (70 m) pri Batujah. Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se ji pridruži 50-kilometrska preizkušnja – letos bo start v Vipavskem Križu.Razgledi, tek mimo vinogradov in sadovnjakov, v času ko že lahko okušamo prve vipavske češnje. Najkrajša, 25-kilometrska trasa zaključuje krog s strmim vzponom z Gradišča pri Vipavi na Nanos – Pleša, tekom skozi gozd in krasnim spustom proti cilju. Večina poti je speljana po planinskih poteh, makadamskih poteh, ultra preizkušnja ponuja skupaj 5.550 metrov vzpona. Lanskoletni zmagovalec 100UTVV in rekorder proge Toni Vencelj je za pot okoli Vipavske doline potreboval 12 ur in 8 minut.

Pri organizaciji tako velikega in logistično zahtevnega dogodka sodeluje lokalna skupnost, obeobčini Ajdovščina in Vipava ter številna društva in prostovoljci, skupaj več kot 250, kar daje dogodku poseben čar. Udeleženci preteklih let so bili navdušeni nad prijaznostjo in gostoljubnostjo domačinov, nepričakovano ponudbo na okrepčevalnicah in lepo naravo.

rl

Oglejte si tudi