Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Dosežki domačih lokostrelcev v Franciji

V francoskem mestu Nimes je od 18. do 21. januarja potekala tekma svetovnega pokala v lokostrelstvu. Udeležili so se je tudi lokostrelci iz Vipavske doline in sicer trije: Jakob Krapež, Karin Krapež in Jure Marc.
Lokostrelstvo na taki ravni postane čisto nekaj drugega, kot tekme, ki si jih lahko gledamo doma. Nimes je spektakel, dvorane so polne, vzdušje enkratno. In v takem vzdušju se je pomerilo kakšnih 1100 lokostrelcev.

Juretu Marcu (LK Mins Postojna) je v kvalifikacijah uspelo, da se je uvrstil na 7. mesto in se prebil v osmino finala. Njegov nastop je bil zelo uspešen, saj je z rezultatom 563 krogov postavil nov osebni rekord, pa tudi v dvoboju sta bila Jure in njegov nasprotnik tako izenačena, da je o zmagovalcu odločil shoot - off.

Karin Krapež (ŠKD Budanje) je bila tokrat prvič na večji tekmi. Pritisk je bil prevelik, da bi ponovila rezultate z domačih treningov ali tekem, izkušnja pa je bila enkratna in jo lahko izkoristi za nadaljnje delo in napredek.

Jakob Krapež (LK Ankaran) je imel v prvi seriji odličen rezultat – od 300 možnih krogov jih je nastreljal kar 293. Po 'vmesnem rezultatu' se je uvrstil visoko, kar na šesto mesto. V drugi seriji je nekaj časa celo vodil. Potem pa se je to začelo odražati tudi na dogajanju okoli njega: zbiranje ljudi, snemanje njegove tarče in podobno. Po mnogih desetkah se je tako zgodila ničla, za njo še osmica in nazadnje 51. mesto v kvalifikacijah.

Karin in Jakob sta se naslednjega dne pomerila še na sekundarnem turnirju, na katerem je vsak tekmovalec ustrelil dvanajst puščic. Med člani je Jakob dosegel najvišji rezultat 118 od 120 možnih krogov in osvojil praktično nagrado, lok.

Lokostrelstvo se v Vipavski dolini že nekaj let vztrajno razvija v Budanjah. Tamkajšnji lokostrelci so v nekaj letih zrasli v klub, ki se udeležuje tekem slovenskega pokala in mednarodnih tekem, Evropskega prvenstva veteranov in državnega prvenstva.
Letos pa so si zadali še en cilj: približati ta šport otrokom. Zato so na dveh šolah ustanovili lokostrelski krožek: na OŠ Dobravlje in OŠ Danila Lokarja. Otrokom in začetnikom so prilagodili tudi urnik treningov: kar dvakrat na teden je ena ura namenjena posebej njim. Tako se jim vaditelji (kar šest jih je) lahko dobro posvetijo, poleg tega pa trenirajo tudi sami.

Zato se nadejajo še mnogih tekem, tistih bolj dostopnih doma, pa tudi kakšne take, kakršne je bila ta v Nimesu. Še posebno pomembna pa bo zanje tekma za slovenski pokal, ki jo bodo organizirali sami in sicer novembra v Ajdovščini. Takrat upajo tudi na dober obisk in podporo publike.

 

Danica Krapež

Oglejte si tudi