Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Svetovalnica v Vipavi za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja

V Hiši Sadeži družbe Vipava že od konca lanskega leta deluje Svetovalnica za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Nekateri so jo v tem času že obiskali, svetovalnica je namreč ob uradnih urah odprta za vse, ki iz kakršnega koli razloga nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja in v zvezi z reševanjem tega problema potrebujejo svetovanje ter ustrezne informacije.

Urejeno zdravstveno zavarovanje ni vedno tako samoumevno, kot se nam včasih mogoče zdi. V današnjem času socialnih in drugačnih stisk se človek lahko znajde v situaciji, ko postane njegova zdravstvena varnost zaradi različnih razlogov težje dostopna ali celo ogrožena. Ljudem, ki si želijo urediti zdravstveno zavarovanje, nudijo v svetovalnici v Vipavi pomoč v obliki svetovanja in informiranja. Gre za neformalno obliko sodelovanja svetovalca s posameznikom, pri kateri skupaj pregledata možnosti in pogoje za ureditev zdravstvenega zavarovanja.

Projekt se izvaja v okviru Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva, ki kot humanitarna organizacija deluje v javnem interesu vse od leta 1992. Takšna svetovalnica deluje tudi v Murski Soboti, v Ljubljani pa občanom MOL tovrstno pomoč nudijo v okviru Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, ki so jo skupaj ustanovili Zdravstveni dom Ljubljana, Mestna občina Ljubljana in nevladni organizaciji Župnijska Karitas Štepanja vas ter Slovenska Filantropija. Vodja Posvetovalnice znotraj Ambulante v Ljubljani Alenka Ugrin Vatovec pojasnjuje: ''Po desetih letih dela na tem področju lahko z gotovostjo trdimo, da je to program, v katerem uporabniki lahko dobijo celostno informacijo in svetovanje o možnostih za ureditev zdravstvenega zavarovanja, kar ni vedno tako enostavno, kot se nam morda zdi. Z razvijanjem interdisciplinarnega pristopa znotraj programa Ambulante (sodelujejo namreč različni strokovnjaki – prostovoljci, kot so zdravniki, pravniki, psihoterapevt) nudimo našim uporabnikom potrebno pomoč, ki je pri lajšanju njihovih socialnih stisk usklajena in bolj učinkovita. To se kaže predvsem v tem, da so naši uporabniki zadovoljni. S tem potrjujejo, da je program smiselno zastavljen in se razvija v pravo smer, saj so uporabniki v njem deležni pomoči in podpore, ki so jo pri nas iskali in tudi našli!''

Uradne ure svetovalnice v Vipavi so vsak ponedeljek od 15.00 do 17.00 ure, v Hiši Sadeži družbe Vipava, ki se nahaja v stari šoli, na Trgu Pavla Rušta 6, telefon 08 2053305.

Anja Kovšca Kosovel

Oglejte si tudi