Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Orehovanje v Orehovici

Že ko se je Vladka Navotnik pred nekaj leti iz rodne Koroške preselila v Orehovico, po domače na Strnadovo domačijo, se je ne samo lepo vklopila v vaško življenje, ampak ga je s svojim izjemnim človeškim čutom in povezovalno energijo, začela bogatiti. V soboto, 4. oktobra je na svojem borjaču izpeljala prvo 'Orehovanje'.
»Okrog in okrog so griči, na sredi je dolinca,

po gričih raste trta, ki daje žlahtna vinca.

V zaledju te dolince je strnjena vasica,

obdana s polji, polepšana z vrtovi in kamnitimi mostovi.

Pod njimi potok Pasji rep si vtira strugo žuboreč.

Skromne kmečke hiše so sezidane iz kamna,

kot v posmeh burji, ki se pozimi v njih zaganja.

Vaška posebnost so orehi,

ki na borjačih hladno senco ponujajo poleti.«

Prav ti verzi iz pesmi 'Orehovica, moja rojstna vas', ki jo je okrog leta 1950 napisala Angela Rudolf, takratna lastnica Strnadove domačije (Orehovica 28), so Vladko navdihnili za organizacijo 1. Orehovanja. Vasica pri Podnanosu je že po imenu tesno povezana z drevesom in njegovimi plodovi. Vaščani Orehovice pa so, kot pravi nadaljevanje Angeline pesmi, preprosti in pridni kmetje, ki se ob večerih v poletnem času radi zberejo na vasi.

Željo po prijateljskem druženju in številne pomene, ki jih ima oreh, je Vladki uspelo združiti v nepozaben dogodek. Da je oreh okusen, zdravilen, izjemno uporaben v kulinarične in ustvarjalne namene ter da človeška domišljija nima meja, so dokazali številni izdelki, ki so jih vaščani in drugi Vladkini prijatelji prinesli s seboj kot 'vstopnico' na dogodek. Sir z orehi, orehova potica, kruh z orehi, palačinke z orehovim nadevom, orehovec, 'dilca' iz orehovega lesa, svečniki in košarice iz orehovih lupin, nakit iz oreha, orehovi angelčki, slika oreha in številni drugi izdelki, ki so jih obiskovalci postavili na mize, so najprej poskrbeli za pravo razstavo, kasneje pa tudi za okusno pogostitev.

Večer so glasbeno obarvali člani Kraške klape, ki so zapeli nekaj slovenskih ljudskih in dalmatinskih pesmi. Vladkini prijateljici pa sta druženje nadgradili s poučnim predavanjem, 'Kako uspešno streti komunikacijski oreh'. Poudarili sta, da je bistvo uspešne komunikacije in medčloveških odnosov predvsem to, da znamo svoje misli jasno izražati, predvsem pa, da znamo biti dobri poslušalci.

Zdravici pod krošnjo oreha je sledila simpatična razglasitev 1. orehove kraljice. Lento je upravičeno prejela gostiteljica Vladka, ki je v svojem nagovoru hudomušno dejala, da se kot kraljica ne bo zavzemala za mir, ampak za to, da bi se tudi v prihodnje ljudje na vasi radi družili in da pomen oreha ne bo šel v pozabo. Tako je Vladka, za katero organiziranje takšnih druženj ni prav nič trd oreh, že napovedala, da bo Orehovanje postalo tradicija.

ib

Oglejte si tudi