Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Zasedanje mladih parlamentarcev

V petek, 17.marca 2017, je bilo v sejni dvorani občine Ajdovščina zasedanje medobčinskega Otroškega parlamenta. Letošnja tema parlamenta je: Otroci in načrtovanje prihodnosti.
Zasedanja so se udeležili predstavniki in predstavnice osnovnih šol iz vipavske in ajdovske občine ter CIRIUS-a Vipava. V vlogi predsednice Otroškega parlamenta je bila Mali Vidmar Vrabec, učenka OŠ Šturje, v vlogi podpredsednice pa Ema Š., učenka iz CIRIUS Vipava. Skupaj sta vodili prireditev. Mateja H. je bila v vlogi overovatelja zapisnika.

Dogodku sta se pridružila župan, Tadej Beočanin in predsednica Medobčinskega združenja prijateljev mladine Ajdovščina, Kristina Valič. Oba sta učence tudi nagovorila.

Predstavniki posameznih šol so prebrali poročila, kaj se je na šolah dogajalo v zvezi s parlamentom na dane podteme: Kakšen človek želim postati, vrednote, prihodnost, okolje. Na zasedanju so učenci skušali izluščiti sporočilo parlamenta in oblikovati zaključne misli, kakšna bo naša in njihova prihodnost, kaj je pomembno za okolje in katere vrednote so ključne za skupno sobivanje.

V pomoč in vzpodbudo so jim bili gostje, ki so jih nagovorili in odgovarjali na vprašanja: Polona Bratina (Mladinski center, Hiša mladih Ajdovščina), Egon Stopar (Komunala Ajdovščina), Andreja Vister (Razvojna agencija ROD Ajdovščina), Helena Harej (Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina), Eva Mermolja in Ksenija Sulič (Ljudska univerza Ajdovščina, Center medgeneracijskega učenja).

Poleg svoje osnovne vloge in naloge sta dekleti iz CIRIUS Vipava lepo sodelovali z drugimi učenci in se vključili v debato. Tako kot ostali učenci sta predlagali svoji dve temi za  parlament prihodnje leto (vloga ženske v družbi, pravice in dolžnosti otrok po svetu) in iskali rešitve na zastavljena vprašanja. Spremljali sta ves program in pogovore, vljudno dopuščali mnenja drugih ter presojali o primernosti njihovih reakcij.

Učenci so z glasovanjem izbrali predlog, ki bi bila lahko tema v naslednjem šolskem letu: Kaj lahko otroci naredijo za mir v svetu. Učenci so izmed prisotnih izvolili predstavnike za regijski parlament (predstavnika OŠ Šturje in OŠ Dobravlje), temu bo sledilo še nacionalno zasedanje aprila v Ljubljani.

mentorica Mateja K. Černe

Oglejte si tudi