Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat CIRIUS Vipava

Februar je mesec, ki običajno odpira vrata številnih kulturnih in izobraževalnih ustanov. Te si želijo tako postati prepoznavne širšemu krogu ljudi in se natančneje predstaviti tistim, ki želijo pokukati čez prag v samo dogajanje znotraj le teh.
Vrata Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava smo na stežaj odprli v sredo, 22. februarja in medse povabili strokovno in širšo javnost. Svoje goste smo povabili, da pogledajo v notranjost naše hiše, v naše srce in jim tako želeli približati delček vsakdana, v katerem se prepletajo igra, učenje, smeh, jok, glasba, ples…

Dopoldanske obiskovalce, med katerimi so bili predvsem strokovni delavci in starši, je v avli sprejela gospa ravnateljica z učenci. Gostje so lahko ob krajšem kulturnem nastopu skupaj z nastopajočimi podoživeli delčke igrivega otroštva in razposajene ter zasanjane mladosti.  Ob glasbi in plesu so se z njimi  odpravili na pot iskanja » hišice v čudežnem kraju, kjer se godijo le lepe reči… »

V predstavitveni uri so obiskovalci lahko sledili pouku v Prilagojenem programu za predšolske otroke, Prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom, v Posebnem programu vzgoje in izobraževanja ter v avtističnem oddelku, ki je v naši hiši na novo zaživel s tem šolskim letom.

Gostje so stopili med naše malčke, ki se srečujejo s prvimi življenjskimi izzivi. Preko igre se učijo in pridobivajo izkušnje v naročju  prijaznih strokovnih delavk. Mlajši šolarji se začno poigravati s številkami in se spoprijateljijo s črkami, ki jih kasneje vežejo v prve besede in stavke. Iz zgodb, pripovedk, pravljic srkajo vrednote, spretnosti in znanje, potrebne za življenje tukaj in zdaj. Preko domišljijskih junakov in lutk spoznavajo življenjske resnice ter se ob njih učijo ustreznega čustvenega odzivanja.

Skozi leta učenci odraščajo in ob naši strokovni pomoči postajajo zrelejši in močnejši. Spoprijemajo se s težjimi nalogami in zmorejo razmišljati tudi o že veliko bolj zahtevnih stvareh.

Ker se v Centru ves čas prepletajo učenje, vzgojno in terapevtsko delo, si je bilo slednje moč ogledati tudi na ta dan. V pritličju so odprle svoja vrata terapevtske dejavnosti -fizioterapija, delovna terapija, Therasuit terapija, logopedija in igralno-terapevtska urica, ki  z različnimi pristopi in metodami pomagajo otroku, da optimalno oblikuje svojo osebo in osebnost.  

O delu, dejavnostih, načinih dela in še o marsičem je bilo moč izvedeti v predstavitvi le teh in v spontanem pogovoru, ki je sledil ob koncu dopoldneva.. 

V hiši »3 in 3«se  godi res veliko stvari, zato smo del teh želeli predstaviti tudi v popoldanskem delu dneva odprtih vrat.  V Vipavo, na Vojkovo 33 so bili povabljeni čisto vsi, ki so hoteli priti med nas in preživeti popoldne z nami.

Po sprejemu in pozdravu gospe ravnateljice je sledil voden ogled Centra, delavnic in ustvarjalnic z našimi otroki, med katere smo toplo sprejeli tudi obiskovalce. Imeli so možnost prisluhniti vaji instrumentalne skupine, spoznati nastajanju pustne maske, se prepustiti ritmu plesnih korakov, pogledati pod marljive prstke učencev v šivalnici, spoznali terapijo s psom in Bal-A-Vis-X terapijo.

Upamo, da so obiskovalci spoznali, da so učenci našli »čudežni kraj, kjer se godijo le lepe reči« v hiši na Vojkovi 33.

Hvala obiskovalcem, da so želeli pokukati v naš majhen svet in ga na ta način ponesti v SVET, ki nas obdaja.

Oglejte si tudi