Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

V Vipavi sadili drevesa

Drevesna olimpijada je projekt finske okoljske organizacije ENO (EnvironmentOnline), ki vzpodbuja mlade po celem svetu, da sadijo drevesa za boljšo prihodnost.
Večino dela smo opravili v soboto, 18. oktobra, ob odprtem dnevu šole, ko so tudi starši imeli priložnost spoznavati delo v učilnicah in na terenu. Opuščeno zemljišče ob centralni šoli in podružnicah smo zasadili z 20 domačimi vrstami gozdnih in sadnih dreves, ki so jih darovali Zavod za gozdove Ajdovščina in vipavska drevesnica Janez. Posadili smo hrast graden, mali jesen, gaber, divjo češnjo, oreh, lipo, pravi kostanj, nešpljo in še nekaj drugih sadnih dreves. Ker morajo biti vrste samonikle, smo že po imenu izbrali tiste, ki nakazujejo, da so doma iz naših krajev npr. jablana goriška sevka.

Skorš; ogroženo drevesno vrsto, ki predstavlja dragoceno naravno dediščino, sta skupaj posadila ravnateljica Alenka Nussdorfer Bizjak in župan Ivan Princes.

Ob ograji, kjer so včasih kraljevali topoli, pa so učenci že nekaj tednov prej zasadili pet javorolistnih platan, ki so simbol našega kraja Vipave.

Dela ne bi mogli opraviti brez pomoči mehanizacije Ivana Sluge in Stojana Božiča, gozdarja Ivana Reharja in Vojka Černigoja ter podjetnika Borisa Lična

Vse zapete pesmi in dobre želje naših učencev bodo zagotovo pripomogle, da se bodo sadike z leti razvile v prijeten gozdiček in mogočen drevored.

Barbara Kodelja Pavlin

Oglejte si tudi