Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo je veter v jadra sreče

OŠ Draga Bajca Vipava se je v letošnjem šolskem letu prijavila na razpis za projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti – SKK, v katerega so se vključile tudi OŠ Col – vodja Nives Žibrik, OŠ Otlica – vodja Ana Trošt in OŠ Dobravlje – Maja Štefin (v nadaljevanju: mreža šol). Razpisan projekt je bil odobren.
Namen projekta je, da šole in vrtci gradijo socialni in kulturni kapital tako, da vzpostavljajo medsebojno zaupanje in spodbujajo kulturo dialoga z raznolikimi dejavnostmi znotraj šole ter dejavnostmi, ki povezujejo šolo z okoljem. Tako bomo strokovni delavci, ki smo določeni za delo na projektu na posameznih šolah članicah, do avgusta 2015 v okviru projekta načrtno spodbujali dvig socialnega in kulturnega kapitala pri otrocih, učencih, pa tudi v svojem okolju, pri starših, starih starših in krajanih.

V okviru projekta, ki ga financira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za izobraževanje in šport in vodi Šola za ravnatelje, so predvidene aktivnosti, ki jih šole med seboj določijo v okviru mreženja šol. Predvsem pa bodo v ospredju sledeče aktivnosti: prostovoljno delo učencev, obisk starejših krajanov (mesečni obiski v obliki druženja, nastopi učencev, ustvarjalne delavnice), učenci se bodo vključevali v delo nevladnih organizacij, nekateri bodo pripravili dobrodelni sejem, učna pomoč (tutorstvo) starejših učencev mlajšim na vseh šolah članicah, popestritev trenutkov otrokom s posebnimi potrebami, likovne delavnice za najmlajše, ustvarjalni tabor za prostovoljce, humanitarne dejavnosti, delavnice za dvig samopodobe 'To sem jaz' po partnerskih šolah za učence devetošolce, računalniško opismenjevanje – medgeneracijsko povezovanje, medgeneracijske športne igre, branje pravljic mlajšim otrokom (prostovoljci). To je nekaj naštetih aktivnosti, ki se bodo v tem šolskem letu odvijale, našlo pa se bo še kaj. Doslej smo k sodelovanju povabili VDC v Ajdovščini in Vipavi, CIRIUS, Slovensko vojsko, Hišo sadeži družbe in društvo upokojencev. Želimo se povezati s širšo lokalno skupnostjo. Nekatere akcije so že stekle (medgeneracijsko druženje v Zavodu Pristan v Vipavi v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe, medgeneracijsko druženje pri uri športa-Simbioza@ giba, prostovoljno delo osmo in devetošolcev, ustvarjalnice v podaljšanem bivanju), nekatere še bodo.

Predvsem želimo spodbuditi lokalno skupnost k mreženju, medsebojnemu sodelovanju in k prostovoljnemu delu. Rdeča nit projekta je prostovoljstvo učencev na šolah članicah z delovnim naslovom 'Všečkajmo prostovoljstvo J'. Če bodo posamezniki ali skupina sposobni pridobiti si sodelovanje in podporo, bomo govorili o visoki stopnji socialnega kapitala. In to bomo skušali doseči. Če se bodo akcije izkazale kot primeri dobre prakse, pa bomo skušali te akcije obdržati še v prihodnje.

In še misel za konec: »Nihče ni tako velik, da ne bi potreboval pomoči in nihče ni tako majhen, da je ne bi mogel nuditi.« (kralj Salomon).

Silvija Makovec, koordinatorica mreže šol projekta SKK

 

Oglejte si tudi