Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Izjemen uspeh Vanese Klinec v Parizu

V okviru prireditve Paris Agricultural Show je med 28. februarjem in 1. marcem 2017 v Parizu potekalo tekmovanje študentov vinogradništva in vinarstva v senzorični oceni in poznavanju francoskih vin. Tekmovanja se je udeležilo približno osemdeset najboljših študentov iz različnih vinogradniško-vinarskih šol iz Francije in drugih evropskih držav.
Udeleženci tekmovanja so se pomerili v popolnoma enakih nalogah, vendar so rezultate francoskih študentov obravnavali ločeno od evropskih, da bi izključili morebitne prednosti domačega terena.

V letošnjem letu je organizator tekmovanja kot slovenskega predstavnika k udeležbi povabil Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Visoko šolo je tako zastopala Vanesa Klinec, študentka tretjega letnika visokošolskega strokovnega študijskega programa Vinogradništvo in vinarstvo, ki se je v Parizu pomerila s štiriindvajsetimi študenti iz dvanajstih evropskih držav. Tekmovalci so se v prvem krogu preizkusili v poznavanju francoskih vin, opisu vin in komunikaciji, v okviru katere so izdelali marketinško nalogo po lastnem izboru (kratek film, poster, blog) na temo zmernega in odgovornega uživanja vina. Najboljši trije tekmovalci iz prvega kroga so se uvrstili v finalni krog, v katerem so pred komisijo ustno opisovali vina. Vanesa Klinec je v prvem krogu tekmovanja s svojim kratkim filmčkom, ki ga je posnela s pomočjo Matica Ferjančiča, študenta prvega letnika visokošolskega strokovnega programa Vinogradništvo in vinarstvo, in dvema preizkusoma znanja iz senzorične ocene in poznavanja francoskih vin dosegla prvo mesto. Tako se je s švicarskim in z estonskim tekmovalcem uvrstila v drugi, finalni krog, v katerem je le za dve točki zastala za najboljšim tekmovalcem in tako dosegla izjemen rezultat, 2. mesto in srebrno medaljo. Vanesa Klinec je med pripravami na tekmovanje, ki ji je kot mentor vodil doc. dr. Guillaum Antalick, profesor za vinarstvo Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo, pokazala izjemno zavzetost in pripravljenost. Prav to je razvidno tudi na končnem rezultatu, dosegla je drugo mesto v skupnem seštevku med evropskimi tekmovalci, z doseženimi točkami prvega kroga tekmovanja pa se je uvrstila takoj za prvim francoskim tekmovalcem. Na njene rezultate smo izjemno ponosni, saj kažejo tudi na to, da sodi znanje, ki ga ponujamo na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo, v sam evropski vrh.

 

Andreja Leban

Oglejte si tudi