Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Revščina vse močneje trka na vrata

Socialne stike na območju občine Ajdovščina in Vipava se še poglabljajo. Veliko lahko pomagamo že samo s svojim podpisom na izjavi o namenu dohodnine odmerjene od naših dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo.
Kot vemo, je gospodarska kriza v zadnjih letih v Evropi podvojila potrebe po humanitarni pomoči in vzpostavila novo kategorijo revnih ljudi. Ljudem v stiski najpogosteje priskočijo na pomoč tisti, ki tudi sami nimajo prav veliko, medtem ko postaja bogatejši sloj vse bolj brezčuten. Z enakimi problemi se srečujemo tudi na našem območju. Prav zato se vam po letu dni spet oglašam, saj ne vidim druge poti, kot da vas v taki obliki nagovorim za pomoč revnim.  Zavedajmo se, da stiska ne izbira, pomagajmo tisti, ki še lahko! Ker se vsakodnevno  srečujem z ljudmi, ki so se znašli v stiski, se mi zgodi, da zvečer dolgo časa ne morem zaspati. Premišljujem, kako bi jim lahko pomagala, saj mi čut za sočloveka ne da miru.

V stiski so ljudje, ki so ostali brez zaposlitve in sredstev za preživljanje. V stiskah so družine,  kjer starši še imajo zaposlitev. Prejemajo skromne osebne dohodke in še te neredno. V stiski so upokojenci, saj z nizkimi pokojninami komaj zmorejo pokrivati nujne življenjske stroške. Na našem območju je tudi najvišja brezposelnost, saj znaša 14,4 odstotka, kar je 1,5 odstotka več kot je slovensko povprečje. V organizaciji RK pa se tudi zavedamo, da bodo po novem letu stiske še večje, saj bodo ukinili evropski program za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim. To pomoč je Slovenija prejemala od leta 2006 in  je zagotavljala skoraj 2/3 vseh potreb.

Po Zakonu o Rdečem križu sta naši glavni nalogi krvodajalstvo in prva pomoč ob naravnih nesrečah. Zaradi krize pa zdaj več kot polovico časa namenimo socialni dejavnosti. To prvotno ni bila naloga RK, a smo jo v zadnjih letih zaradi krize in stanja, v katerem smo se znašli, prevzeli. V Območnem združenje RK, ki pokriva občino Ajdovščina in Vipava, smo v lanskem letu 880 socialno ogroženim družinam in posameznikom nudili pomoč, letos že 1040. A bolj kot večje število nas skrbi, ker se stiska teh ljudi še povečuje. Družinam grozi deložacija, so brez elektrike, ogrevanja, osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Žal pa ljudje ne sprašujejo samo po hrani, velik problem je tudi, ker nimajo sredstev za plačilo položnic. Letos smo za plačilo najnujnejših položnic že namenili 5.800 €. Prav tako smo 2.430 € razdelili 80 družinam kot pomoč pri nakupu šolskih potrebščin za šoloobvezne otroke.

Manjkajočega denarja v organizaciji RK ne bomo mogli pokriti z nobeno akcijo, zato  pričakujemo pomoč s strani občin Ajdovščina in Vipava. Vsekakor pa tudi na kakršnokoli obliko dobrodelnosti občanov.  Lahko pomagamo že samo s svojim podpisom na Izjavi o namenu dohodnine odmerjene od naših dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo. Če bi to želeli, lahko izpolnite obrazec, ki ga najdete na www.ajdovscina.ozrk.si ter ga priporočeno pošljete na Davčni urad Nova Gorica. Lahko pa tudi  po navadni pošti ali   osebno na OZ RK Ajdovščina.  

To za vas ne bo predstavljalo finančnega bremena, pač pa boste pol odstotka svoje dohodnine namesto državi namenili Območnemu združenju Rdečega križa Ajdovščina. Zbrana sredstva bomo namenili za pomoč ljudem na našem območju.   

Za sodelovanje pa se priporočam tudi staršem. Lepo bi bilo, da bi v dobrodelnost vključili tudi svoje otroke, saj je zelo pomembno, da krepimo občutljivost za stiske drugih že med najmlajšimi.  Prav je, da se jim pove, da je potrebno pomagati in to na način, ki ga razumejo. Pred nami je 'veseli december', ko bodo nekaterim otrokom prinesli darila vsi 'trije dobri možje'. Nekateri otroci pa bodo ostali brez daril in v strahu, da bodo ostali brez toplega doma. Otroci vas bodo prosili ali celo 'zahtevali', da jim kupite pirotehnična sredstva. Povejte jim, komu bi lahko s tem denarjem polepšali praznike, saj je veselje ob metanju petard kratkotrajno in nevarno. Občutek, da si komu pomagal, pa lep in dolgotrajen.

Dobrodelnost je v sodobnem svetu sestavni del življenja na obeh straneh praga revščine in se resnično dotakne tistih, ki jih je življenje postavilo na preizkušnjo. Kdor ima srečo v nesreči, bi moral to srečo globlje v sebi razdelati. Dobrodelnost in prostovoljstvo bogatita človekovo osebnost in razvijata čut do sočloveka - ker nikoli ne vemo, kdaj bomo pomoč sami potrebovali, sploh v teh časih, ko si lahko že jutri brez službe. Zato s svojimi dejanji dokažimo, da lahko vsakdo prispeva k temu, da bo življenje za vse lepše.

 

 

Vera Kodrič, predsednica RK Ajdovščina                                                                                                                                                  

 

Oglejte si tudi