Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Izmenjujmo spretnosti

Slovenska Filantropija, organizacija, ki v svoje delovanje vključuje veliko mladih prostovoljcev, je z 8. avgustom zaključila mednarodno mladinsko izmenjavo, z naslovom 'Izmenjujmo spretnosti'. Izmenjava, ki se jo je udeležilo 30 mladih iz držav Španije, Nemčije in Slovenije, je v okviru programa Erazmus+, potekala v Zapotoku blizu Iga. Tovrstne izmenjave premikajo meje tako lokalno, nacionalno in tudi globalno, hkrati pa povezujejo mlade iz različnih držav.
V sredo, 6. avgusta, se je v Vipavi, na Trgu Pavla Rušta, izpred Hiše Sadeži družbe Vipava ob 17. uri zgodil prikaz vseh spretnosti, ki so jih mladi osvojili od 28. julija. Skupaj s pomočjo mentorjev so pripravili glasbeno točko, teater, bruhanje ognja, hojo s hoduljami, cirkuške vragolije, izdelovanje zapestnic in izdelkov iz volne ter še mnogo drugih spretnosti. Vse to so predstavili pred zahtevnim občinstvom. Prišlo je okoli sto ljudi, med njimi tudi župan Vipave, mag. Ivan Princes, ki je bil izjemno navdušen nad predstavljenim. Po slikah sodeč pa so uživali tudi drugi. Vipava v svoji bogati zgodovini še ne beleži take mednarodne mladinske predstave.

Ferdi Sadiki iz Ljubljane, 16 letni fant, ki se je prvič udeležil mednarodne izmenjave, nam je povedal, da si je na začetku predstavljal, da bo izmenjava kot počitnice s starši na morju (dolgčas), a je že v prvih dneh videl, da je vse prej kot to. Hitro je začel spoznavati ljudi in sklepati nova prijateljstva ter simpatije. Ko je videl, kakšen je program, je postal navdušen. Takoj se je vklopil v skupino nemškega mentorja, ki je učil bruhati ogenj. Za Ferdija je bilo to prvič v življenju, ampak zagotovo ne zadnjič.

Za Karla Konrada Wetzela, 18 letnega fanta iz organizacije Otroško avanturistično igrišče v Berlinu, pod imenom Moorwiese, je to že četrta mladinska mednarodna izmenjava. Čeprav že izkušen, se je ravno tako veliko naučil, izboljšal svoje znanje angleščine ter se naučil nekaj španskih besed. Razvil je tudi nove socialne veščine, kako delati z otroki, saj ni bil le udeleženec delavnic, ampak je že nekatere tudi sam vodil. Ima veliko željo, da bi se tovrstnih izmenjav udeleževal še v prihodnje.

Lucii Cacereno Rodriguez, 16 letni punci iz Španije, za katero je to že druga mladinska izmenjava, je bila najbolj všeč narava Slovenije, še posebej delati v prelepi naravi, kamor se je naša hiša, v kateri smo bivali, nahajala. Naučila se je nekaj besed slovenščine in nemščine, predvsem pa je izboljšala znanje angleščine, ki ji bo še posebej koristilo v prihodnje. Sklenila je nova prijateljstva in simpatije ter je prepričana, da če se ji bo le ponudila priložnost, se bo v Slovenijo vrnila kot prostovoljka Evropske prostovoljne službe-EVS, Erazmus+.

Napisal Dejan Štemberger, s pomočjo udeleženk izmenjave Anje Klepec in Aishe Maige

Oglejte si tudi